Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Obilježen Dan šehida na području općine Maglaj


img

 

U Maglaju je na dostojanstven način obilježen Dan šehida. Program obilježavanja na šehidskom mezarju Podborik počeo je Jasinom kojeg su proučili imami Medžlisa Islamske zajednice Maglaj, a prisutnima se obratila Nirmana Hodžić, kćerka šehida Hajdara Spahića. „Mnogo je šehida u mojoj porodici, mnogo suza i Bajrama bez najvoljenijih, mnogo diploma, vjenčanja, rođenja sa sjetnim osmijesima. Moja kćerka nije upoznala nijednog svoga djeda, osim iz mojih i priča moga supruga. Dok još malo poraste, pričat ćemo joj da su njeni djedovi bili hrabri borci za slobodu, prvi se odazvali za odbranu Bosne, pravili prve puške tandžare, bili i na prvim noćnim stražama u Horini mahali, Omerdinom polju, Jelovcu, Planama, Hedrovačama, Spahića gaju, da su dali svoj život na braniku domovine“, kazala je Hodžić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da je na svima velika obaveza prenositi istinu.

„Na nama je velika obaveza da prenosimo istinu, da se istina zapiše zbog budućih generacija, da se ne zaboravi period 92-95. Stanimo svi u stroj i čuvajmo našu Bosnu i Hercegovinu. Ona je nama domovina i majka, a mi moramo biti dobri sinovi i kćeri. Pred nama je borba za očuvanje BiH. Ja sam duboko ubijeđen da ćemo je očuvati i da će ona postati država koja je ekonomski prosperitetna i pravno uređena“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Ovaj dan, Dan šehida kako ga nazvasmo potreban je nama, zaboravnoj većini da se institucionalno, organizirano i kolektivno, barem jedan dan u godini sjetimo njih, šehida. Izuzimam ovdje članove porodica šehida, oni se svojih najmilijih sjećaju svakog dana. Naši selami nad njihovim mezarovima ih obraduju, naše dove ih obraduju, naše spominjanje njih  obraduje ih. Odužiti im se ne možemo, ali možemo biti zahvalni i odgovorni spram onog što su nam ostavili“, istakao je glavni imam Nevres ef. Hodžić.

U povodu ovog značajnog dana, obišli su se i ostala šehidska mezarja na području općine Maglaj. U Muharem-pašinoj džamiji u Novom Šeheru, nakon podne-namaza, proučen je tevhid, a upriličene su i posjete majkama šehida Ajki Mulasmajić i Emi Pepelar.