Ponedeljak , 16. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

52. Internacionalni festival mladih pjevača ''Studentsko ljeto'' održat će se 30. i 31. augusta (FOTO)

img

OVE GODINE NA FESTIVALSKOJ POZORINICA PJEVAĆE 30 MLADIH INTERPRETATORA IZ DEVET ZEMALJA 

Za nešto manje od mjesec dana održaće se završne večeri 52. Internacionalnog festivala mladih pjevača „Studentsko ljeto“ 2024. Ove godine na festivalskoj sceni zapjevaće mladi i talentovani interpretatori narodne i zabavne muzike, njih 30 iz 9 zemalja. Dolaze na maglajski festival da ostvare svoje snove, da se dobro predstave i eventulano pobijede na pozornici koja je mnogima, sada regionalnim zvijezdama, bila odskočna daska. Dolaze nam iz Skopja, Bibinja, Zagreba, Kaira, Čačka, Kaknja, Šibenika, Kiseljaka, Trebinja, Podgorice, Kraljeva, Šentjerneja, Strumice, Gradačca, Žitorađe, Prilepa, Srebrenika, Visokog, Novog Sada, Kijeva, Beograda, Orašja, Zemuna, Istanbula, a grad domaćin predstavljaće njih troje: Sanel Delić, Lejla Mečkić i Ena Blitović. O učesnicima, članovima žirija, festivalskom orkestru te medijima koji će pratiti festival razgovarali smo sa Benjaminom Hasanićem, članom Organizacionog odbora festivala.  

I ove godine učesnici su se birali na osnovu javnog i internog poziva. Profesori muzike Benjamin Hasanić i Amir Muharemović, šef festivalskog orkestra, preslušavali su se tonski snimci potencijalnih učesnika iz regiona koji bi mogli zapjevati u Maglaju pa je odabrano njih 30. Zahvaljujući tome što je „Studentsko ljeto“ postalo dijelom Svjetske asocijacije festivala, ove godine u Maglaj dolaze predstavnici iz Ukrajine, Turske i Egipta. „Mislim da iz regionalnog prerastamo u međunarodni festival. Od ove godine postajemo svjetski festival, sve u skladu sa našim finansijskim mogućnostima. Dosta toga diktiraju finansijska sredstva, ali i smještajni kapaciteti. Po prvi put u istoriji festivala imamo predstavnike iz Ukrajine, Egipta i Turske, dijelom i zbog članstva u Svjetskoj asocijaciji festivala, koja nam pruža punu podršku. Delegacija Asocijacije, kao i delegacije iz ove tri zemlje, takođe će prisustvovati festivalu u Maglaju“, rekao nam Benjamin Hasanić.  

Maglaj će imati tri predstavnika na dvije festivalske večeri 

Grad domaćin festivala predstavljaće tri mlada interpretatora: Lejla Mečkić i Sanel Delić na večeri narodne, te Ena Blitović na večeri narodne muzike. „Naši predstavnici su zaista kvalitetni, radi se o izvrsnim interpretatorima sa izuzetnim vokalnim sposobnostima. Oni su svoje prijave poslale na javni poziv i jednako su tretirani kao i ostali izvođači. Drago mi je da nakon nekoliko godina imamo predstavnike u obje festivalske večeri, to je zaista lijepo i vjerujem da će se dopasti i maglajskoj publici“, dodao je naš sagvoornik. A poznati su svi učesnici ovogodišnjeg festivala, njih ukupno 30. Evo i o kome se radi. 

 


Kako smo doznali, učesnici izvode dobro poznate kompozicije i svi znaju da se na maglajskom festivalu ocjenjuje isključivo interpretacija. Sigurno je da će i publika uživati. „I ove godine imamo dosta dobrih pjesama, sve su poznate, a samo ocjenjivanje Stručnog i Žirija novinara biće nešto drugačije nego prošle godine. Članovi oba žirija ocjenjivaće izvedbu kompozicije i tokom generalne probe kao i na samom nastupu, dodjeljivaće ocjene od 1 do 15, koliko i ima učesnika. Zbrajanjem bodova sa probe i festivalske večeri daće konačnog pobjednika, odnosno pobjednicu. Neizostavne i ove godine su sevdalinke koje će izvoditi učesnici iz BiH i konkurisati za nagradu „Selver Pašić“ za najbolju izvedbu sevdaline. Poznati su i članovi žirija, a ove godine u saradnji sa javnim servisima iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, kao i komercijalnim televizijama iz Crne Gore imaćemo predstavnike muzičkih produkacija u oba žirija. Publika će i ove godine glasati putem QR koda. Festival će pratiti mediji iz okruženja – RTV Vojvodine, najstariji dnevni list 'Nova Makedonija, TV Adria iz Crne Gore, kao i mediji iz Bosne i Hercegovine“, dodao je naš sagovornik. 

Festivalski orkestar brojaće dvadesetak članova sa back vokalima 

Festivalski orkestar na čijem je čelu Amir Muharemović, neće biti ništa manje brojan u odnosu na prošlu godinu. Biće zastupljeni svi instrumenti: gudači, perkusije, udaraljke, instrumenti s tipkama, kao i back vokali. Na društvenim mrežama već se mogu pratiti individulane najave učesnika festivala koje su ujedno i predstavljanje gradova iz kojih dolaze. U saradnji sa javnim servisima zemalja iz kojih učesnici dolaze rađeni su video materijali, baš poput eurovizijskih.



N.Br./maglaj.net