Nedjelja , 08. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Pripreme za 52. Internacionalni festival ''Studentsko ljeto'' u punom su jeku

img

U MAGLAJ DOLAZE MLADI PJEVAČI IZ ZEMALJA REGIONA TE UKRAJINE, EGIPTA I TURSKE

Nakon fantastičnog otvaranja 52. „Studentskog ljeta“, tokom kojeg je svako mogao pronaći nešto za sebe – od najmlađih do onih nešto starijih, Organizacioni odbor kojeg ove godine čine: Eldina Mehinagić, predsjednica i članovi Benjamin Hasanić, Arnela Tumbić, Rašida Muhić i Damir Bašić, nastavlja vrijedno raditi kako bi i 52. Festival dobilo sve pohvale kao i protekla izdanja manifestacije po kojoj je Maglaj poznat u regionu ali i šire. Prošle godine, podsjećamo, „Studentsko ljeto“ pridružilo se Asocijaciji svjetskih festivala, pa će ove godine na festivalskoj pozornici zapjevati učesnici iz Ukrajine, Turske i Egipta. Kada je rad Organizacionog odbora u pitanju, ništa se ne prepušta slučaju. Dva mjeseca prije festivalskih večeri poznato je gotovo sve. Festivalski orkestar, koji ove godine neće biti ništa manje kvalitetan nego prošle, priprema repertoar učesnika, njih ukupno 33, koliko će ih zapjevati na maglajskoj festivalskoj pozorinici.

Festival će pored brojnih gostiju pratiti i članovi Asocijacije svjetskih festivala

Trudimo se da svake godine idemo korak naprijed u pogledu organizacije, da bude sve bolje i bolje. Na posljednjem sastanku Organizacinog odbora finalizirali smo neke detalje, festivalski orkestar počeo je sa radom, dogovoreni su segmentu pozornice i rasvjete, sa izvođačima smo dogovorili detalje oko njihovog učešća. Kako i svake godine u Maglaj dolaze mladi interpretatori zabavne i narodne muzike iz republika ex Jugoslavije, ali i Ukrajine, Egipta i Turske. Članstvo Festivala u Asocijaciji svjetskih festivala daje konkretan doprinos, čije predstavnike i ove godine očekujemo u Maglaju, kao i brojne druge goste iz zemalja čiji predstavnici postižu zapažene uspjehe na Eurosongu. Razgovarali smo i o voditeljima, članovima žirija kao i o muzičkim gostima. Svi koji gledaju Festival, misle da su to samo dvije festivalske večeri, ali sve to nosi niz aktivnosti koji se moraju odraditi da bi sve bilo tehnički i administrativno spremno. Traži to mnogo vremena, truda, finansijskih sredstava i nadam se da će nas naši sugrađani podržati i ove kao i svih proteklih godina“, kazala nam je u razgovoru Eldina Mehinagić i naglasila da se u organizaciji ništa ne prepušta slučaju. Međutim, kao i prošlih godina problem je smještaj za sve učesnike i goste. „Nastojimo to riješiti uz pomoć naših sugrađana koji imaju smještajne kapacitete, jer je ove godine problem puno izraženiji nego predhodnih godina. Ovo je ipak dodatni trošak festivalu, za neke stavke ćemo morati smanjiti finansijska sredstva da bi imali za smještaj. Vjerujem da će i ovaj segment festivala biti uspješno organizovan“, dodala je naša sagovornica.

Maglaj će imati tri predstavnika na festivalu

Ove godine u Maglaju će se ukupno predstaviti 33 mlada i neafirmisana pjevača iz desetak zemalja. U konkurenciji narodne muzike učestvuje 17 izvođača, a u zabavnoj njih 16. Maglaj će predstavljati tri učesnika i to dva na večeri narodne muzike i jedan na večeri zabavne muzike. „Ovo je maglajski festival i predstavnicima našeg grada treba dati na značaju. Sretni smo da imamo kvalitetne predstavnike koji su se javili za učešće na festivalu“, kazala nam je Eldina Mehinagić i nastavila. „Festival se ove godine održava 30. i 31. augusta, dakle na samom kraju godišnjih odmora. Kvalitet festivalskog orkestra će biti isti kao i prošle godine, a prof. Amir Muharemović je dokazao da je vrhunski muzičar i da će sa svim članovima orkestra odradi vrhunski posao prateći sve izvođače. Učesnike će i ove godine ocjenjivati Stručni i Žiri akreditovanih novinara kao i publika u dvorani. Članovi žirija koji su godinama uz festival prate nove generacije, a prate razvoj i kvalitet samog festivala. Stručni žiri radiće u istom sastavu kao i prošle godine, postoji mogućnost da im se priključe i neka nova imena. Čekamo potvrdu, možda bude i neko iznenađenje. Žiri novinara biće otprilike isti, a publika u dvorani biraće svoje pbjednike. Pošto ćemo imati tri predstavnika, biće svakako interesantno“, kazala nam je Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora 52.“Studentskog ljeta“.

 

N.Br./maglaj.net