Srijeda , 23. Oct, 2024

KULTURA - CULTURE

U petak otvaranje 51. Internacionalnog festivala mladih pjevača ''Studentsko ljeto''

img

OČEKUJE NAS BOGATO LJETO U MAGLAJU

U petak će se nad Maglajem zavioriti zastave 51. Internacionalnog festivala mladih pjevača „Studentsko ljeto 2023“. Podizanje festivalskih zastava na jarbole u centru grada i maglajskoj Gradini samo su dio svečanosti otvaranja ove kulturne manifestacije po kojoj je Maglaj poznat ne samo u BiH nego i u zemljama regiona.

Ceremonija svečanog otvaranja, očekuju organizatori, trebala bi biti kao i mnoge druge u proteklim godinama: vesela, šarena, maštovita, puna smijeha i pjesme. Organizator „Studentskog ljeta“ je općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“. Kako će izgledati ceremonija svečanog otvaranja Festivala saznali smo od Arnele Tumbić, članice Organizacionog odbora. „U petak od 19 sati planirano je okupljanje u novom gradskom parku, odakle će krenuti svečani defile. Festivalsku zastavu i ove godine nosiće učenici i učenice generacije osnovnih i srednjih škola. Na platu ispred općine podići će se prva festivalska zastava, a druga zastava će u isto vijeme biti podignuta na Gradini. Prvu zastavu podižu Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik i uspješni sportista Selver Mahmić, a zastavu na Gradini podići će najuspješniji sportista Maglaja za 2022.godinu, kajakaš Kenan Hrnjić. Nakon podizanja zastava, svi ćemo se okupiti na trgu u Starom gradu gdje će se održati „Malo ljeto“ sa 12 fantastičnih solista koje su pripremale Ermelina Herceg i Esena Ruvuć, uz Alena Ruvića koji je zadužen za realizaciju dječijeg festivala. Sve okupljene zabaviće i maglajski muzičar Azahari-Ako Omersoftić, a zatim ćemo svi zajedno sa gradskog mosta uživati u vatrometu“, najavila je Arnela Tumbić.

Samu ceremoniju svečanog otvaranja Festivala pratiće i iznenađenja. „Očekujemo da će mališani biti maskirani u vile i čarobnjake, akcijske junake, pčelice i leptiriće, ljekare, policajce, vatrogasce, kauboje i indijance, ali roditelji zajedno sa svojom djecom mogu biti kreativni i uraditi lijep i maštovit kostim“, poručila je naša sagovornica.

Organizuje se i „Ljeto u Maglaju“

Inače, organizatori najavljuju ljeto ispunjeno brojnim kulturnim sadržajima koji će se organizovati u okviru 51. Internacionalnog festivala mladih pjevača „Studentsko ljeto 2023“ ali i manifestacije „Ljeto u Maglaju“. Prvi sadržaj „Ljeta u Maglaju“ biće prvi solistički koncert mladog i talentovanog Aladina Pehića, 17.juna u sportskoj dvorani u Maglaju. Naredni sadržaj u okviru Festivala je 30.juna kada se održava REVIJA URBANE KULTURE, a Maglaju će gostovati sarajevski hip-hop bend „Helem Nejse“. Manifestacija se završava 8. i 9. septembra kada su planirane festivalske večeri narodne i zabavne muzike na kojoj će učestvovati mladi i neafirmisani pjevači iz BiH ali i zemalja regiona.





N.Br./maglaj.net