Četvrtak , 18. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Maglajlija Adi Mešić učesnik Red Bull Doodle Art takmičenja (FOTO)

img

ADIJEV RAD NAŠAO SE MEĐU 30 NAJBOLJIH U BOSNI I HERCEGOVINI

Rad našeg sugrađanina Adija Mešića, grafitera i street art umjetnika, našao se među 30 najboljih na takmičenju pod nazivom Red Bull Doodle Art. Njegov uspjeh je i veći ako se zna da je na takmičenju učestvovalo 1448 prijavljenih radova mladih kreativaca iz Bosne i Hercegovine. Ako se pitate o kakvom se to takmičenju radi, najkraći odgovor bio bi u škrabanju, odnosno črčkanju, jer mnogi to od nas rade u trenucima dokolice, dok razgovaramo telefonom ili učenici na školskom času. A šta se sve dešavalo do proglašenja 30 najboljih Doodle Art umjetnika saznali smo u razgovoru sa Adijem. Sam za takmičenje nije znao, a prijavio se na nagovor školske prijateljice dr. Eme Obralić iz Tuzle. Bilo je u prvim danima hoću-neću, ima vremena-nema vremena pa se na takmičenje prijavio posljednjeg dana.

Kada su mi javili da sam među finalistima, među blizu 1450 radova, bio sam naravno sretan i hvala mojoj djevojci Ajli koja me stalno 'gurala' da se prijavim na takmičenje. Istina, nisam među top pet, ali veliki je uspjeh biti među 30 najboljih u BiH. Kada sam vidio radove iz ostalih zemalja i uporedio ih sa najboljim radovima iz naše zemlje, posebno sa Filipovim radom, mogu reći da su naši domaći umjetnici prava klasa, među najboljim iz cijelog svijeta“, kazao nam je Adi.

Nastao i zajednički doodle svih finalista

Kako su saopštili organizatori, Stručni žiri imao je izazovan zadatak da na osnovu kreativnosti, umjetničke vještine i načina koliko je dobro rad prezentovao autorovu ljubav prema životu, odabere najboljeg. Nakon pomnog vijećanja, Sandin Međedović, dizajner i vlasnik brenda Molimao, Ina Čano, umjetnica i Haris Sarajlić, tattoo majstor presudili su - Filip Andronik je majstor škrabanja u Bosni i Hercegovini. U stopu su ga pratili radovi Refike Agbabić i Ivana Mijatovića. Tako će Filip Andronik učestvovati na svjetskom finalu u Amsterdamu i predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Kako se sa svojim radom našao među 30 najboljih, Adiju je pružena prilika za druženje u jednom od okupljališta mladih u Sarajevu, a kafić Mr&Mrs Cue transformisan je u svojevrsnu galeriju i pozornicu za izbor majstora škrabanja u našoj zemlji.

Lijepo iskustvo bilo je druženje sa ostalim finalistima u Sarajevu, gdje smo nacrtali zajednički doodle. U maju mjesecu će u Sarajevu ponovno biti organizovana izložba radova svih učesnika. Iskreno, kada sam poslao rad na takmičenje želja mi je bila ući u finale, a kada sam vidio ostale radove nadao sam se da bih možda moga biti i među prvih pet. Nažalost, nisam, a krivim i sebe jer se nisam ozbiljnije pripremio za samo takmičenje. Bukvalno, doodle sam shvatio kao trenutnu inspiraciju na ono što Red Bull radi u BiH, koja takmičenja organizuje pa sam sve to prenio na crtež – inspiracija je bila ono što ja volim gledati: fudbal, air race, skokovi sa Starog mosta u Mostaru - cliff diving, sklopio sam jednu priču, da tako kažem“, dodao je u razgovoru. Želja mu je tokom ljeta posvetiti se malo više crtanju grafita, što je zapostavio zbog posla, ali i afirmisati mlade umjetnike sa kojima dijeli istu strast prema grafitima i street artu. Nisu to velike investicije, a može biti jako zanimljivo ljudima.

Mala smo sredina i meni je samom bilo teško u počecima, počelo je naravno sa škrabotinama po sveskama pa do nekih ozbiljnijih projekata. Volio bih da se još mladih zainteresuje za ovu vrstu umjetnosti, da nađemo još nekoliko crtača grafita, muralista i da realizujemo neke zajedničke projekte“, poručio je Adi na kraju razgovora.

 

N.Br./maglaj.net