Utorak , 16. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana slikovnica ''Maglaj je moj grad'' akademskog slikara i dizajnera Fuada Čičkušića

img

U čitaonici Biblioteke se za promociju slikovnice „Maglaj je moj grad“ akademskog slikara i dizajnera Fuada Čičkušića tražila stolica više. Ovo je i novi izdavački podhvat maglajske Biblioteke, nakon što su svjetlo dana ugledale i „Pod našom tvrđavom“ (2008.) i „Straža u magli“ (2017.), koje takođe potpisuje Fuad Čičkušić. Treća slikovnica „Maglaj je moj grad“, kako je rečeno na promociji, svojevrsna je maglajska razglednica. „Fuad Čičkušić dokazao se ne samo samo slikar i dizajner nego i kao vrstan autor, neko koje napisao odlične tekstove i ukomponovao ih u svoje crteže. Ove tekstove mogao je napisati samo neko ko je puno čitao. Kada govorimo o Fuadovim djelima, govorimo o kombinaciji knjige i slikovnice, one nisu namijenjene samo djeci jer ih sa zadovoljstvom mogu pročitati i odrasli, a svi možemo naučiti mnogo iz njih. Fuad je u onoj struci koja mu je najbliža na svoj način napravio spomenik ovome gradu za sva vremena“, kazala je na promociji Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

„Želio sam da iza mene ostane lijep trag“

Slikovnica „Pod našom tvrđavom“ objavljena je u povodu 600.godišnjice prvog pomena Maglaja u pisanim dokumentima, a svojvrsna nadgradnja bila je slikovnica „Maglaj je moj grad“ na kojoj je Čičkušić počeo raditi još 2010.godine. Međutim, u međuvremenu je svjetlo dana ugledala „Straža u magli“ bajka koja govori o odrastanju u maglajskoj čaršiji i festivalu po kojem je ovaj grad prepoznatljiv. Rad na posljednjoj slikovnici završio je 2019.godine, a odštampana je 2022.godine.

'Maglaj je moj grad' je svojevrsna razglednica našega grada, sve ono što sam ja smatrao da nam nedostaje prikazao sam na pristupačan, likovan način: od stare čaršije koja je uvijek pred mojim očima, stara škola, kafane, zanatlije, pijaca, slastičarne, tvrđava i sahat-kula, pekare, ljudi koji su bili sastavni dio stare čaršije. Želio sam da iza mene ostane lijep trag, jer kako sam ja ponosan na svoga rahmetli babu i njegov djelo, želio sam da i moja djeca budu ponosna na ono što ostane iza mene“, poručio je prisutnima Fuad Čičkušić.

I ovaj kulturni sadržaj biblioteke obogatio je mini koncert profesorica i profesora Paralelne muzičke škole Amne Huseinagić i Alje Šabanović te Adnana Ekinovića. Naredni sadržaj u okviru 20.“Mulabdićevih dana kulture“ je promocija novog izdanja JU Opća biblioteka Maglaj – knjiga „Razvoj školstva na području općine Maglaj – maglajske osnovne škole u miru i ratu“ Mensure Smajić što je planirano za 28.februar.


N.Br./maglaj.net