Četvrtak , 18. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Oktobar - mjesec knjige u Biblioteci Maglaj: Najavljeno niz interesantnih sadržaja (FOTO)

img

Aktivnosti u maglajskoj biblioteci, koje traju tokom cijele godine, omogućavaju sugrađanima da vide i čuju ono što je najaktuelnije u bosanskohercegovačkoj književnosti, ali i u drugim područjima umjetnosti. Poseban akcenat uvijek je na mladima i djeci pa se i u oktobru, koji se tradicionalno obilježava kao mjesec knjige, prije svega posvećuje upravo ovim generacijama. Ono što su najavili iz biblioteke je tradicionalna Pipijada sa maskenbalom i nagradama za glumu, kostime, a koja se organizuje u posljednjih deset dana oktobra.

"U oktobru ćemo predstaviti i mlade autore. U biblioteci će gostovati Kanita Čišija, Lejla Skula, Mehmed Đedović i Zerina Piljug, a svi oni imaju između 17 i 20 godina. Već su napisali svoje prve romane koji su vrlo čitani, posebno među mlađom čitalačkom publikom. Primijetili smo da mladi članovi maglajske biblioteke rado čitanju njihove romane i rijetko ih kada imamo na policama jer su stalno na posudbi. Zato smo odlučili da ih pozovemo, da budu naši gosti. Vjerujem da će čitalačka publika u Maglaju osjetiti njihov potencijal i podržati ih svojim prisustvom, a ovo bi mogla biti i inspiracija za naše mladiće i djevojke koji pišu ili su kreativni na bilo kojem drugom polju, da se ne stide, da budu glasni, da predstave ono što stvaraju“, kazala nam je u razgovoru Nina Bunjevac-Salkić, direktorica biblioteke.

Osluškujući želje, planirano je gostovanje Stefana Simića, autora koji je posebno popularan na društvenim mrežama i među čitateljkama. Simić će u Maglaju predstaviti svoju knjigu „Povratak čoveku“. Takođe, tokom oktobra organizovaće se izložba skulptura Ilije Kelavića, zavičajnog autora, koji živi, radi i stvara u Sloveniji gdje je već imamo niz samostalnih i kolektivnih izložbi. U Maglaju se Kelavić predstavlja prvi put. Obilježiće se i 28.oktobar Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama, kada se posebno skreće pažnja na važnost ovih ustanova kulture.

Tokom ovog mjeseca planirali smo i 21 izložbenu postavku, kako bismo predstavili ono što je najčitanije u svjetskoj književnosti, a počeli smo sa domaćim naslovima. U planu nam je predstviti američku, englesku, ali i književnost Dalekog istoka, jer su traženi autori iz Kine i Japana, a to govori o širokom interesovanju naše čitalačke publike. Svaki dan predstavljamo nove autore iz nekog kraja svijeta. Vjerujemo da će i ovo našim posjetiocima biti interesantan sadržaj“, dodala je Bunjevac-Salkić.





N.Br./maglaj.net