Srijeda , 24. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe slika ''Igrač'' akademskog likovnog umjetnika Saše Zečevića iz Žepča (FOTO)

img

Atelje i galerija AB - Maglaj vas poziva danas u 19,00 sati na otvaranje samostalne izložbe slika "Igrač" akademskog likovnog umjetnika Saše Zečevića iz Žepča. Dobro došli!

O autoru:

SAŠA ZEČEVIĆ rođen 1976. godine u župi Jelaške (između Zavidovića i Olova). Diplomirao 2002. god. na Likovnoj akademiji u Širokom Brijegu, odsjek slikarstvo u klasi prof. Ante Kajinića. Dugogodišnji je profesor / nastavnik Likovne kulture u osnovnim školama u Ozimici, Novom Šeheru i Žepču. Više puta je izlagao na kolektivnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih djela u sakralnim prostorima. Sudionik je na nekoliko likovnih kolonija. Do sada je imao tri samostalne izložbe. Živi i radi na Perkoviću, općina Žepče.

Autor o svom stvaralaštvu:

"Igrač"


A mogla je bit i "igra".
Mogao je bit "ratnik" ili "borba".
Ne važno.
Rembrandt i Van Gogh su vodili bitke.
Kao i mnogi drugi.
Ali nisu morali. Sami su je odabrali.
Teško joj je odolit.
Neodoljivo je privlačna. Zabavna.
Jer ta bitka ipak je to samo "igra".

Konjanik koji poražava zvijer ipak je samo igrač. Odnosno on je samo jedna figura u toj igri. Ponekad sa areolom oko glave u ulozi "sv. Juraja koji probada zmaja", I tada dobiva sakralni prizvuk. Ali ponekad je samo obični smrtnik u svojoj igri, u ovoj materijalnoj dimenziji.
Ja se igram s motivom ratnika - igrača. A u svoj toj igri najzanimljivija je igra varijacijama. Igra plohom i crtom. Igra teksturama i lazurama. Igra potezom i mrljom, bojom i kompozicijom. Puštam crtu i plohu da se prepliću i natječu. Teksture i lazure da se nadmeću u svojim suprotnostima. Izazivam potez i mrlju da se svojom spontanošću suprostave onim razumsko definiranim plohama i izazovima. Život proizlazi samo iz sukoba suprotnosti, iz susreta vertikalne I horizontalne crte, gdje proizlazi križ, a u križanju točka početka stvaranja. S obzirom da od misli počinju ideje, od točke počinju slike, od borbe počinje rat… A na kraju završna lazura daje smiraj, jer je igrač pobjedio, umjetnik je osjetio unutrašnji mir gleda />









maglaj.net