Subota , 20. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

U Starom gradu oslikan mural sa motivom grba Maglaja (FOTO)

img

Na samom ulazu u Stari grad, jedan sivi zid postao je efektan mural sa motivom grba Maglaja i ispisom Sub castro nostro. Ovaj projekat realizovali su članovi Udruženja Hajr i grafiter/street art umjetnik Adi Mešić, a nakon što su od resornih općinskih službi dobili sve potrebne saglasnosti.

Jasmin Šahinović, član Upravnog odbora udruženja, ispričao nam je da se ideja rodila na jednom od njihovih redovnih, sedmičnih druženja. Prvobitno, mural je trebao biti naslikan ispod Sikole, kod novog kružnog toka, ali betonski zid nije nije bio uslovan za ovako nešto.

Naše udrženje finansiralo je cijeli ovaj projekat, a Organizacija Crvenog križa Maglaj posudila nam je projektor da bi mogli prenijeti skicu na sam zid. Drago nam je da su reakcije naših sugrađana pozitivne. Ovo mjesto zamišljeno je i kao 'kutak za selfie', za lijepe fotografije naših sugrađana i turista. U planu nam je i obnova Cvijeta Srebrenice, u Jelovcu uz magistralni put M 17, izrada jednog murala u centru grada za koji tek čekamo saglasnost. Planiramo i obnovu panoa kod autobuske stanice“, priča nam Jasmin i nastavlja. „Naše redovne aktivnosti i humanitarne kampanje idu svojim tokom. Stipendiramo i tri školarca sa područja naše općine, svaki mjesec obilazimo naše najugroženije sugrađane, obradujemo ih paketima i novcem. Ljudi su iznenade kada im pokucamo na vrata i donesemo paket hrane, često nas pitaju da nismo iz neke stranke. Radimo da bi stekli božije zadovoljstvo, iz ljubavi prema ljudima i ovom gradu“.

Kako nam je ispričao grafiter Adi Mešić, za realizaciju su trebala dva dana. Prvog dana zid je obojen u bijelo, uslijedilo je iscrtavanje kontura, a zatim i bojenje murala. „Bilo mi je drago kada su me momci iz Udruženja Hajr pozvali da zajednički realizujemo ovaj projekat, sa mnogima od njih družim se i privatno. Ovaj mural za mene predstavlja identitet Maglaja, pun je simbolike jer to je grb uklesan u kamenu. Kada sam radio skicu prvenstveno sam razmišljao o lokaciji budućeg murala, pa smo odlučili da to bude upravo na ovaj način. Sam mural nije bilo teško slikati do nekih metar i po visine, a kasnije sam radio sa skele, što mi baš i nije bilo prijatno jer nisam neki ljubitelj visine“, rekao nam je Adi kroz smijeh i dodao. “Meni je bilo odlično dva dana koliko sam radio, momci su mi pomagali, naši sugrađani su nam nudili hranu, sokove, kafu, nije nedostajalo riječi podrške. Prolaznici iz Zavidovića i Tešnja, zastajali su i slikali se, svima je bilo zanimljivo. Radujem se i novim projektima sa momcima iz Hajra, prije svega da osvježimo Cvijet Srebrenice koji smo radili 2016.godine, vidio sam i nekoliko interesatnih lokacija u grad koje bi mogle postati puno atraktivnije sa muralima“.




N.Br./maglaj.net