Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju gostovao Kemal Čopra, autor popularnog Uzeira Hadžibega (FOTO)

img

SVE OVE PRIČE NAPISANE SU S DOBRIM NAMJERAMA

U okviru „Mulabdićevih dana kulture“ maglajska biblioteka organizovala je gostovanje Kemala Čopre, autora kratkih novela o Uzeiru Hadžibegu. Puna čitaonica biblioteke dokaz je koliko je ovaj lik, koji dolazi iz tradicionalne, bosanske mahale, popularan i među Maglajkama i Maglajlijama. Kemal Čopra do sada je napisao pet knjiga u kojima je Hadžibeg glavni lik, a posljednje su „Hadžibeg – mladi pisac pod stare dane“ i „Što bi rek'o Hadžibeg“.

Kako je rečeno tokom promocije, Hadžibegove priče, pretočene u knjige, ne samo da bude ona nježna sjećanja na djetinjstvo, na jedno drugo vrijeme, već su i svojevrstan riječnik jednog jezika koji još samo živi ponegdje, u ponekim „budžacima“ sarajevskih mahala i trajan su dokument o jednom vremenu, o ljudima i običajima, o životnoj mudrosti. Uzeir Hadžibeg je „dobroćudni ters“ koji voli ljude i sa ljudima vodi dijalog. On je simbol svega onogo što smo svi mi izgubili. Hadžibeg je i te kako stvaran i svako pronalazi sebe u kratkim novelama autora Kemala Čopre. Čopra je prisutne pozdravio, kako bi to učinio i Hadžibeg – išaretom, kako su to radili i naši stari, sa rukom na srcu. „Taj život, čitava je jedna filozofija, možete vidjeti kako su se ljudi izmedju sebe slagali, poštovali, kakve su relacije imali. Tu je vladao jedan sasvim drugi svijet. Mnogi od nas, koji su doživjeli odrastanje u takvim mahalama, napajali su se ljudskošću, dobrotom, saburom, toplinom u međusobnim odnosima. Kad god mi je teško, ja se vraćam u taj period, vratim se u naninu mahalu, obloženu kaldrmom, tu su vladali mir i tišina. Tu ste mogli osjetiti miris babinje, karanfilića, u avliji su rasli hadžibeg i čuvarkuća, to je scenografija u kojoj nastaju sve moje priče“, kazao je tokom promocije Kemal Čopra.

Enisa Šahman, moderatorica promocije, posebno se zahvalila Samiru Fazliću, vlasniku sarajevske izdavačke kuće Zoro, koji je među prvima došao u biblioteku nakon poplave 2014.godine. Za ovu maglalajsku ustanovu osigurao je police i mnoštvo knjiga, odličnih naslova na koje su u ovoj ustanovi jako ponosni. „Maglajska biblioteka jedna je od najljepših u Bosni i Hercegovini i uvijek rado dolazim ovdje. U tim danima ja nisam imao nikakvih dilema, police su u drugoj fazi obnove biblioteke puno pomogle, a kontignet knjiga je zahvala i pomoć građana općine Centar Sarajevo i nekih izdavača, da bi biblioteka u ovom gradu ponovno mogla da funkcioniše u punom kapacitetu“, kazao je Fazlić tokom promocije.



N.Br./maglaj.net