Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Vesela i šarena kolona na ulicama Maglaja: Otvoreno 50. ''Studentsko ljeto'' (VIDEO)

img

Nad Maglajem su se zaviorile zastave festivala „Studentsko ljeto“ – i to jubilarnog 50. Od davne 1964.godine, iz ovog malog grada širom naše, ali zemalja regiona, šire se najljepše priče, priče o prijateljstvu, maglajskoj gostoprimljivosti, dobroj pjesmi, poznatim imenima estrade koja su upravo na pozornice Festivala „Studentsko ljeto“ osvajala prve nagrade u svojoj karijeri. Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije koronavirusa, ceremonija svečanog otvaranja ponovno je bila onakva kako smo i navikli: vesela, šarena, maštovita, puna smijeha i pjesme. Organizator „Studentskog ljeta“ je općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

Festivalske zastave u centru grada i maglajskoj Tvrđavi

Tople junske večeri, ispunjene mirisom lipa, svi putevi su stotine mališana i njihovih roditelja, ali i brojne građane, vodili prema Starom gradu. Tu su se dječaci i djevojčice u najljepšim i najmaštovitijim kostimima dobro zabavili uz svima dobro poznate pjesme, a maskota festivala, zmaj Žbaho, bio je najpopularniji među posjetiocima. Svi su željeli da ga upoznaju i fotografišu se sa njim. Nakon okupljanja, učesnici defilea, predvođeni Žbahom, učenicima generacije koji su nosili festivalsku zastavu i Mirsadom Mahmutagićem, načelnikom općine i njegovom porodicom, krenuli su prema novom dijelu Maglaja. Zaustavili su se u centru grada gdje je na jarbol podignuta festivalska zastava, a u isto vrijeme zastava je podignuta i na maglajskoj Tvrđavi. Sa načelnikom Mahmutagićem, festivalsku zastavu podigli su učenici generacije osnovnih i srednjih škola: Ines Jupić, Dženana Jašić, Ena Nalić i Adna Međić, a zastavu na Tvrđavi podigli su uspješni mladi Maglaja: Mahir Bajrić i Sara Međić zajedno sa Ajnom Bradarić, Cvrčak Ahmedom i Berinom Hadžišehićem.

Jubilarno „Studentsko ljeto“ otvorio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. „Vjerujem da ćemo se ovo ljeto dobro zabaviti uz naše „Studentsko ljeto“ koje ćemo završiti sa dvije sjajne festivalske večeri, sa odličnim učesnicima i brojnim iznenađenjima koja nas očekuju 9. i 10.septembra“, poručio je načelnik Mahmutagić.

„Malo ljeto“ okupilo 80 učesnika

U novom gradskom parku organizovano je „Malo ljeto“ koje je okupilo 80 učesnika, 18 solista i veseli dječiji hor kojeg su činili učenici Osnovne škole „Maglaj“ i „Prve osnovne škole Maglaj“ uz mališane Dječijeg vrtića Maglaj i PPU Dječiji osmijeh, a pod dirigentskom palicom Ermeline Herceg i Esene Ruvić. Solisti dječijeg festivala „Malo ljeto“ bili su: Ilhan Bradarić, Kanita Šahman, Adna Salkić, Emina Mulasmajić, Ela Bradarić, Maid Duraković, Adina Bradarić, Mia Ahmetspahić, Azra Kalabić, Iman Nefić, Lenna Herceg, Šejla Hodžić, Nađa Blitović, Nadija Mehinagić, Dunja Smajlagić, Ajša Kalabić, Lamija Mehinagić i Ajla Avdić. Svečanost otvaranja „Studentskog ljeta“ okončana je spektakularnim vatrometom.

Volonteri daju svoj doprinos

Da sama ceremonija svečanog otvaranja festivala protekle u najboljem redu pobrinulo se i nekoliko desetina volontera i volonterki, članova i članica sportskih klubova sa naše općine i udruženja koja okupljaju mlade. Inače, organizatori najavljuju ljeto ispunjeno brojnim kulturnim sadržajima, a manifestacija se završava 9. i 10.septembra kada su planirane festivalske večeri narodne i zabavne muzike na kojoj će učestvovati mladi i neafirmisani pjevači iz BiH ali i zemalja regiona.

VIDEO: https://www.facebook.com/maglajnet/videos/354895703431151




N.Br./maglaj.net