Subota , 20. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Najava sadržaja u maglajskoj Biblioteci (FOTO)

img

STRUČNA PREDAVANJA O ODGOJU DJECE I ZDRAVLJU

Nakon vrlo uspješne promocije knjige Dragana Bursaća „Čekajući Dilan Doga u Srebrenici“, u Biblioteci se organizuju i dva nova sadržaja. U petak, 27.maja za uposlene u školama organizuje se predavanje o temi „Kako smo upropastili djecu 21.vijeka“ o kojoj će govoriti doktorica pedagoških nauka iz Tuzle, dr Amra Imširagić.

Iduće sedmice specijalista interne medicine i bronholog dr Jusuf Mehić govoriće o uticaju zagađenosti zraka na zdravlje ljudi. „To su sadržaji koje organizujemo prije ljetnih mjeseci, a voljni smo i da damo svoj doprinos u organizaciji 'Studentskog ljeta'. U julu mjesecu Dječije odjeljenje prelazi na on line rad u COBIS sistemu, što će svakako olakšati komunikaciju sa korisnicima. Pretraživati literaturu Dječijeg odjeljnja biće moguće putem mobilne aplikacije COBIS M, a isto se očekuje i u Odjeljenju za odrasle sredinom decembra kada počinje upis za 2023.godinu. Takođe, završili smo uređenje Odjeljenja literature na stranim jezicima. Ugrađeno je novih 130 metara polica, a našim korisnicima dostupna je literatura na engleskom, njemačkom, turskom, albanskom, italijanskom, francuskom, ruskom, slovenačkom i drugim jezicima“, kazala nam je u razgovoru Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke i dodala da se još treba utvrditi termin promocije slikovnice „Maglaj je moj grad“ Fuada Čičkušića, a cilj je okupiti što više djece i mladih jer je njima i namijenjena.

Pipijada na jesen

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK odobrilo je sredstva ovoj ustanovi za realizaciju dva projekta. „U jesen nas očekuje naša tradicionalna Pipijada kada okupljamo djecu do 15 godina starosti, potičemo njihovu krativnost, nagrađujemo najbolje maske i dobro odglumljene uloge iz Pipi Duge Čarape. Drugi projekat se odnosi na digitalizaciju građe Zavičajne zbirke koja je oštećena tokom poplava. Tu građu korisnici ne mogu koristiti zbog njene krhosti ali i kontaminiranosti. Dio Zavičajne zbrike koju treba digitalizovati odnosi se i na bogatu građu koja se godinama prikupljala iz brojnih izvora a odnosi se na život i rad poznatih Maglajlija. Istražujući ovu građu, došli smo do saznanja kako se o nekim Maglajlijama vrlo malo ili nimalo zna, a među njima je i Ismet Terzimehić, koji je bio među onih 0,1% akademski obrazovanih Bošnjaka prije Drugog svjetskog rata. Koliko znamo, osnovnu školu je završio u Maglaju, srednju u Sarajevu, a u Beogradu je završio Pravni fakultet. Radio je kao sudija u Gradačcu gdje je ostavio veliki trag, te Mostaru i Visokom. Bio je aktvista NOR-a, radio u ilegali, uhapšen je u Sarajevu te deportovan logor Jaseovac. Ubijene je kod Gradiške. Toliko smo građe pronašli da se sigurno može postaviti i izložba o Ismetu Terzimehiću, a neobično je svakako što se o ovom čovjeku toliko malo zna. Sigurno je da će biti prilike da ga našim sugrađanima i predstavimo na nekoj, budućoj izložbi“, dodala je na kraju razgovora direktorica Biblioteke Nina Bunjevac-Salkić.




N.Br./maglaj.net