Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Ambasadorica Francuske u BiH otvorila Izložbu fotografija ''Žene humanitarke'' (FOTO)

img

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic otvorila je danas u Domu kulture "Edhem Mulabdić" izložbu fotografija „Žene humanitarke“.

Direktor Doma kulture Dragomir Dunđer istakao je da su dame osnovni stub i pokretač svih plemenitih aktivnosti civiliziranog društva, te kako je suvišno govoriti o važnosti uloge žene u društvu.

Ovdje vidimo žene iz cijelog svijeta koje riskraju svoje zdravlje i živote kako bi pomogle drugima u potrebi. To i jest smisao življenja, dakle smisao da jedni drugima pomažemo kada je najteže i najpotrebnije. Tako su nama naši dragi prijatelji iz Francuske pružili ruku kada nam je bilo najteže, a to su bile razorne poplave 2014.godine koje su nanijele ogromne štete našoj općini, kako materijalno tako i psihičke. Pomogli ste nam da ponovo oživimo kulturu i kulturne događaje kroz opremanje naše kino sale i kojoj smo u znak zahvalnosti i dali ime po poznatoj francuskoj glumici Sarah Bernhardt. Rezultat toga je da smo u posljednjem periodu od 2015. godine na ovamo, nakon obnove kino sale prikazali 292 filma, 584 filmske projekcije i imali 19.200 posjetitelja, ne samo iz naše lokalne zajednice, nego i iz susjednih lokalnih zajednica i šire“, istakao je direktor Dunđer.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić uputio je zahvalnost Ambasadi Republike Francuske za sve što su učinili za općinu Maglaj.

Zahvaljujem se za sve dosadašnje projekte i pomoć koja je pružena u BiH od strane Ambasade Republike Francuske, posebno za ono što je učinjeno na području naše općine. Mi u BiH koji smo preživjeli strašni rat, pa poplavu 2014.godine, znamo i imamo potrebu cijeniti humanitarni rad, dobre ljude i pomoć od ljudi u trenucima kada je ona najpotrebnija. Fotografije posebno simboliziraju snagu, značaj i energiju žene u društvu, dakle žene humanitarke koja pomaže ljudima u nevolji širom svijeta“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic kazala je kako će strpljivo raditi na razvoju veza u svim krajevima BiH.

Kako Francuska nije samo Pariz, tako i BiH nije samo Sarajevo. Ja ću strpljivo raditi na razvoju naših veza u svim krajevima vaše zemlje. Francuska je oduvijek bila prisutna u BiH i to je prva zemlja koja je otvorila ambasadu u BIH. Prije nekoliko godina nakon teških poplava obnovila je kino salu u kulturnom centru. Drago mi je što je kulturni centar učestvovao u ovogodišnjem zdanju 'Dani frankofonije' i sada smo u prilici da vam redovno nudimo francuske filmove sa prijevodom na bosanski jezik, kao i izložbe neke druge vrste. Današnja izložba posvećena je ženama koje se bave humanitarnim radom. Žene su korisnice raznih humanirarnih programa i pored toga, glavni akteri u pružanju humanitarne pomoći. Suočene su sa hitnim situacijama, te angažovane u dugoročnim misijama. Rizikujući svoje živote rade sa najugroženijim ljudima na planeti“, kazala je ambasadorica Toudic.

Vlada Francuske putem Ambasade Francuske u BiH osigurala je iznos od milion eura koje je donirala za sanaciju poplavama uništenih kulturnih objekata u općinama Maglaj, Doboj i Šamac. Projekat je implementiran putem organizacije UNESCO. Ambasada Francuske odabrala je ove projekte, jer predstavljaju mjesta kulturnog života svakog od ova tri grada, a u isto vrijeme radi se o dugoročnim projektima koji uključuju dalju saradnju sa ovim ustanovama. Zahvaljujući ovoj pomoći Maglaj je dobio moderno opremljenu kino salu.







(maglaj.ba)