Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Promocija sabranih djela Nerkeza Smailagića, 'Europejca islamskoga srca'

img

Intelektulani opus Nerkeza Smailagića je obavezujući

Sa Nerkezovim kapitalnim djelima ne može se porediti ništa!“. Rečeno je ovo, izmedju ostalog na promociji sabrnih djela Nerkeza Smailagića, pravnik, filozofa, sociologa, prevodioca, islamologa, jednom riječu intelektualca par exellence. Promociju Smailagićevih sabranih dijela koje je objavila izdavačka kuća „Kupol“, uoči početka mubarek mjeseca ramazana organizovala je maglajska biblioteka.

O kapitalnom opusu Smailagićevih dijela u Maglaju su govorili Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički, Remzije ef. Pitić, muftija goraždanski te profesor Mustafa Spahić. Promociju je moderirala Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke. „Intelektulani opus profesora Nerkeza Smailagića je obavezujući, ne samo uvažavajući kontekst u kojem su nastajala njegova djela, nego i zbog snage uma, snage riječi, ali i snage tema bitnih za identitet jednog naroda, Bošnjaka muslimana, u tom vremenu. Smailagićeva djela imaju trajnu vrijednost“, kazao je izmedju ostalog dr. Mevludin ef. Dizdarević, muftija zenički.



Sa Nerkezovim djelima se ne može porediti ništa i ako već trebamo čitati, onda trebamo čitati najbolje, a on je najbolji. Za čitanje njegovih dijela treba se dobro pripremati, treba imati dobru čitalačku kondiciju i treba dobro poznavati discipline kojima se on bavio“, dodao je Remzija ef. Pitić, muftija goraždanski. „Promovisali smo autora čija su djela osnov na studijama sociologije, filozofije, islamskih nauka, kojeg nazivaju 'Europejcem islamskoga srca', kojeg hrvatski naučnici stavljaju u prvi plan i ističu kao jednog od najznačajnijih mislilaca našeg vremena“, dodala je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Na kraju promocije obratio se i vlasnik Izdavačke kuće “Kupola” Mustafa Bećirović koji je istakao da Sabrana djela Nerkeza Smailagića u izdanju Kupole, sadrže šest naslova, a namjera je da se u perspektivi objave i Sabrana djela sadržana od 21 knjige.



maglaj.net