Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisan roman ''Od iskona do beskraja'' Rašide Muhić (FOTO)

img

NAJOBIMNIJE DJELO VJEŠTE SPISATELJICE

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ promovisan je roman „Od iskona do beskraja“, do sada najobiminije djelo Rašide Muhić. Okosnicu romana, u najkraćem, čini ljubavna priča između Zakira i Nure koja je autorici samo poslužila da ispriča mnogo dublju i širu, životnu priču. Na promociji je o knjizi govorila Jasna Vraneš, profesorica bosanskog jezika i književnosti u penziji.



Rekla bih da je ovo psihološki roman jer obradjuje, govori, pomaže i uči nas kako da spasimo dušu koju smo pokrili pepelom, da ga razgrnemo, da prodišemo, da ne patimo. Ovo je i motivaciona knjiga, jer motiviše da nešto čovjek uradi s ovim što mu se događa u životu, jer ovdje likovi u svojvrsnom bolu i lošim iskustvima, razgovaraju sa Stvoriteljem. Motiv Boga, motiv vjere proteže se od samog početka do kraja romana. Sve je uvezano i sve Božiji blagoslov“, kazala je Jasna Vraneš o romanu.

Svoje mišljenje o romanu dali su i recenzenti Šimo Ešić i kurra hafiz Admir Husić. „Rječ je o knjizi kakvih nema puno u našem kulturnom prostoru, romanu koji će upravo zbog svoje filozofsko-poetične potke, imati svoje čitaoce i poštovaoce, koji će ga ne samo pročitati, nego mu se u raznim životnim prigodama vraćati i iščitavati ga“, zapisao je Ešić. „Ova je knjiga puna životnih istina, koje autorica na lahak i svakome pristupačan način prenosi ljudski, s osjećajem za potrebe današnjeg čovjeka izgubljenog u vremenu i prostoru. U tome se ogleda njeno dugogodišnje iskustvo s različitim profilima ljudi. Kroz lijepu, romatičnu priču ona nam daje životne lekcije dostojne najboljih životnih trenera Pouku će primiti razumom obdareni“, napisao je kurra hafiz Husić.



Rašida Muhić bila je vrlo emotivna prilikom promocije i brojnim prisutnima je rekla: „Ova knjiga, to sam ja, posvetila sam je svojim sinovima Ajasu i Amsalu. Možda me ima u svakome liku ove knjige, a ona je kulminacija moga životnog, radnog, obrazovomg iskustva“.

Do sada objavljeno...

Rašida Muhić do sada je objavila zbirke poezije “Džam” i “Iza šapata”, stručni priručnik „Kultura i sponzorstvo“, zbirku poezije i poetskih promišljanja „Svjedočim ljubav“, te motivacionu knjigu „Vaše misli su vaše molitve“.



N.Br./maglaj.net