Petak , 26. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

19. Mulabdićevi dani kulture: Promovisan književni prvijenac Mirze Ahmetovića ''Zvečka'' (FOTO)

img

U maglajskoj biblioteci promovisan je književni prvijenac Mirze Ahmetovića „Zvečka: jedna pjesma, jedna priča“. Ovo je još jedan od sadržaja 19. Mulabdićevih dana kulture u okviru kojih će se promovisati četiri izdanja štampanih u okviru izdavačke djelatnosti objavila Biblioteka. Sama promocija bila je izuzetno dobro posjećena, ali najviše je bilo kolega i kolegica samog autora kao i učenika i učenica „Prve osnovne škole Maglaj“ gdje je Ahmetović odnedavno direktor. Odlomke iz knjige čitao je glumac Mirza Okić uz muzičku pratnju Enesa Ibričevića na gitari. Ahmetovićeva knjiga sastoji se iz tri ciklusa: Jedna pjesma, jedna priča, Pjesme bez priče i Šuma i odjeci prirode. U njoj je sadržan njegov dvedesetogodišji spisateljski rad. „Ovo je moja prva, a nadam se ne i posljednja knjiga. Ona vrvi nekim značenjima, mogu se u njoj prepoznati i ratne strahote što je možda i centralna tema cijele knjige jer se teško oduprijeti ratnim traumama koje, nažalost, žive i danas u nama. Još je tu puno značenja koje će, nadama se, čitaoci uspjeti da prepoznaju“, kazao je autor Mirza Ahmetović.

Ahmetović je veliki spisateljski potencijal

Jedan od promotora bio je književnik Hadžem Hajdarević. „Ahmetović je veliki spisateljski potencijal, sa velikim osjećajem prema jeziku i vremenu u kojem živimo“, kazao je Hajdarević dodao. „Ova knjiga koja govori o životu na način da se autor životu pomalo ruga, ironizira ga, razmijeva ga u svim njegovim slojevima i suštinama, postavlja neka pitanja što je i potreba književnosti. Na kraju, radi se o važnom i vrijednom djelu koje nastavlja tradiciju da Maglaj i ovaj prostor, u nekoj budućnosti takođe imaju svoje pisce kao što je oduvijek imao“.



O utisku koji je na nju ostavila knjiga govorila je i književnica Džeraldina Delić. „Mirza piše o svemu, o dobrim i lošim stvarima u životu, piše o razmišljanjima muškaraca i žena, piše o vremenu ratnom i poratnom. Njegova knjiga je za mene svemir u malom“, rekla je Džeraldina Delić. U okviru 19. Mulabdićevih dana kulture biće promovisana četiri knjige objavljene u okviru izdavačke djelatnosti biblioteke. „Pored „Zvečke“ i knjige „Kao laste“ Džeraldine Delić tu su i prošireno izdanje knjige „Kulturno-historijsko nasljeđe Maglaja u slici i riječi“ te knjiga za djecu Fuada Čičkušića „Maglaj je moj grad“. Svi smo ponosni na ovaj uspjeh i hvala svima koji su dali svoj dopinos“, naglasila je direktorica biblioteke Nina Bunjevac-Salkić.



N.Br./maglaj.net