Petak , 27. May, 2022

KULTURA - CULTURE

''Mulabdićevi dani kulture'': Maglajlije se družile sa zavičajnim piscima

img

U biblioteci je organizovano i druženje sa nekolicinom zavičajnih pisaca Maglaja. Bio je ovo još jedna od sadržaja 16.Mulabdićevih dana kulture.

Kako je u uvodu istakla direktorica ustanove Nina Bunjevac-Salkić, Maglaj se može pohvaliti sa velikim brojem zavičajnih autora, koji su pisali prozu, poeziju, ali objavljivali naučno-istraživačke radove koji su bili tema njihovih magistarskih odnosno doktoriskih disertacija, tu su svakako Edhem Mulabdić, ali i dr Ismet Dedić, Dželal Ibraković, Džemil Omerović, Uma Isić, Sulejman Lisičić, Mehmed Galijašević, Nedžad Ahmetbegović, Rašida Muhić i mnogi drugi. Maglajlijama su se u okviru manifestacije predstavili Faruk Zupčević, Džeraldina Delić, Fuad Čičkušić i Mirza Ahmetović.Pišem nove priče i u pregovorima sam sa bibliotekom da se to i objavi. Stalo mi je da se zabilježe priče o ljudima koji su nekada ovdje radili i djelovali“, kazao je Faruk Zupčević, autor „Ratnih priča“ koje su objavljene 1995.godine dok su „Ratne i poratne priče“ svjetlo dana ugledale 2007.godine. Fuad Čičkušić potpisuje dvije slikovnice namjenjene djeci i odraslima – „Pod našom tvrđavom“ i „Straža u magli“, a slijedi promocija razglednice ovoga grada pod nazivom „Maglaj je moj grad“. „Svi značajni događaji i spomenici našli su mjesto u ovoj svojevrsnoj maglajskoj razglednici, počev od Mulabdića, pa do Čabrine kafane, Kuršumlije, Tvrđave, Vile Bjanka. Završio sam rad na njoj 2020.godine i radujem se skoroj promociji“, kazao je Fuad Čičkušić.

Promocija novih izdanja „Kao laste“ i „Zvečka“

Džeraldina Delić prvo je objavljivala poeziju, ali se kasnije opredijelila za prozu. Iz njenog pera već su izašli „Šapat duše“, „Išaret duše“, „Đula“, „San“ i „Šapat izgubljenog pijeska“. „U okviru ovogodišnje manifestacije predstaviću i posljednji roman „Kao laste“. Roman se sastoji od dvije priče, a taj 'teatar' maglajske čaršije moja je nepresušna inspiracija“, kazala nam je Džeraldina Delić. Mirzu Ahmetovića posao prosvjetnog radnika doveo je u Maglaj i ovaj grad već osjeća svojim, kao i Mulabdića čije je stvaralaštvo upoznao tokom srednjoškolskih i fakultetskih dana. U oviru ovogodišnje manifestacije promovisaće svoju prvu knjigu „Zvečka“.

Imam puno tekstova, pjesama i priča koje sam napisao, a koje se baziraju na Maglaju, ljudima koji ovdje žive, mojim doživljajima ovoga grada koji je i moja inspiracija“, rekao je Mirza Ahmetović.N.Br./maglaj.net