Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Održana press konferencija povodom otvaranja 19. Mulabdićevih dana kulture (FOTO)

img

Danas je u prostorijama Opće biblioteke održana press konferencija povodom otvaranja 19. Mulabdićevih dana kulture i tom prilikom predstavljen je program ove manifestacije.

Direktorica Nina Bunjevac-Salkić zahvalila se svima na podršci i istakla da će se ove godine pojaviti više izdanja domaćih autora.

"Biblioteka je jedina institucija koja se bavi izdavačkom djelatnošću na području općine Maglaj i činimo ono što možemo da promoviramo naše domaće autore, birajući najvrednije od onoga što je napisano. Ove godine će se pojaviti više naših izdanja. U okviru Mulabdićevih dana u februaru ćemo govoriti i promovirati njige Mirze Ahmetovića, Džeraldine Delić. U martu bi trebala da uslijedi promocija jednog našeg starog izdanja kojeg ćemo mi obnoviti i proširiti, to je Kulturno-historijsko naslijeđe Maglaja u slici i riječi. U aprilu povodom Dana dječije knjige, promovirat ćemo i slikovnicu Maglaj je moj grad, Fuada Čičušića", kazala je Bunjevac-Salkić.



Prisutnima se obratio i Mirza Ahmetović, koji će u okviru ove manifestacije promovirati knjigu "Zvečka".

"Prije svega moram reći da sam sretan i zahvalan što ove godine učestvujem u manifestaciji Mulabdićevi dani kulture. Smatram da je to događaj koji je izuzetno značajan za Maglaj i sve ljude koji ovdje žive. Potrebno je stalno se posjećati, edukovati, utjecati na ljude da ne zaboravimo ono što je Mulabdić za ovaj grad učinio. Posebno sam sretan što se u toku ove manifestacije dešava i promocija moje prve knjige, to je zapravo zbirka pjesama i pripovjedaka pod nazivom 'Zvečka'. To je knjiga posvećena prvenstveno ratnom stradanju, centralna priča u toj zbirci zove se Zvečka", kazao je Ahmetović.



PROGRAM MANIFESTACIJE ( februar)

10.02.2022.godine u 18,00 sati - Otvaranje Manifestacije: " O svemu poalo sa prvakinjom Narodnog pozorišta u Sarajevu, Merimom Lepić-Redžepović", gosti programa bend Albatros;

14.02.2022.godine - Zavičajni pisci o Maglaju i Maglajliji Edhemu Mulabdiću;

17.02.2022.godine- Promocija romana "Predodređeje" Edina Urjana Kukavice, dodjela nagrada najaktivnijim čitaocima za 2021.godinu;

22.02.2022.godine- Promocija novog izdanja JU Opća biblioteka Maglaj- knjiga "Zvečka" Mirze Ahmetovića;

28.02.2022.godine- Promocija novog izdanja JU Opća biblioteka Maglaj- knjiga "Kao laste" Džeraldine Delić;



(maglaj.ba)