Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Počinju ''Mulabdićevi dani kulture'': Biblioteka čuva sjećanje na prvog bošnjačkog romanopisca

img

Navršilo se 68 godina od smrti Maglajlije Edhema Mulabdića, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“, noveliste, prosvjetitelja, suosnivača lista „Behar“.

U Maglaju dvije ustanove nove Mulabdićemo ime, Dom kulture i Gimnazija, a biblioteka manifestacijom „Mulabdićevi dani kulture“ njeguje kulturu sjećanja na ovog poznatog Maglajliju. Na press konferenciji koja će se održati u četvrtak biće predstavljen program ovogodišnje Manifestacije. „Ne možemo izgraditi materijalne spomenike svima onima koji nam nedostaju i nešto znače, ali ih možemo nositi u sebi. Tako možemo čitati i Mulabdićeva djela. Zapravo, najveći i najljepši spomenik koji možete podići jednom piscu jeste da objavljujete i distribuirate njegove djela, baš kako mi to radimo u Biblioteci. Edhem Mulabdić je začajan kao prvi bošnjački romanopisac, ali i kao putopisac, novelista, prosvjetitelj. U Biblioteci smo uradili reprint izdanje njegovog najpoznatijeg djela „Zeleno busenje“, zatim zbirku novela „Na obali Bosne“, kao i njegov, nažalost, malo poznati roman „Nova vremena“. Osim prvog izdanja 1914.godine pa sve do našeg reprinta, ovaj roman nije doživio drugo izdanje. Teško je govoriti o Mulabdiću a na poznavati barem kapitalna djela koja je napisao, može ih se posuditi u našoj ustanovi ali i imati u kućnoj bibliteci. Čitajući njegova djela, govoreći o Mulabdiću, promovišući njegova djela je način da ga otrgnemo od zaborava i zahvalimo za sve što je učinio“, kazala nam je u razgovoru Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Gostovali brojni književnici

Zahvaljujući „Mulabdićevim danima kulture“ u Maglaju su gostovali eminentni stručnjaci koji su govorili o njegovom stvaralaštvu, ali i veliki, domaći književnici.

Zahvaljujući prof.dr Munibu Maglajliću, prof. dr Seadu Šemsoviću te prof. dr Safetu Sariću koji je napisao i monografiju o Mulabdiću, puno smo saznali i naučili o ovom bh književniku, njegovom djelovanju i životu. Tokom proteklih godina u Maglaju su gostovali Nedžad Ibrišimović, Tvrtko Kulenović, Marko Vešović, Abdulah Sidran, Dževad Karahasan, Mile Stojić i mnogi drugi veliki bh književnici, a drago mi je da su naši sugrađani mogli pogledati i pozorišne predstave, družiti se sa glumcima, glumicama te pozornišnim i filmskim režiserima“, dodala je naša sagovornica.


N.Br./maglaj.net