Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Počeo upis u Biblioteku za 2022. godinu: Čitaocima na raspolaganju 50.000 naslova (FOTO)

img

Već nekoliko godina upis u maglajsku Biblioteku počinje 15.decembra. Kako je to već tradicija, uposlenici Biblioteke građane su počastili toplim kakaom i keksima, a mogli su odabrati i neku od knjiga koje su se besplatno dijelile.

Upis traje cijele godine, ali pozvala bih građane to učine što prije. Za učenike osnovnih i srednjih škola, ukoliko se radi o kolektivnom upisu, članarina je 5 KM“, kazala nam je Enisa Šahman, rukovodilac Odjeljenja za djecu. Iz ove ustanove upućen je poziv starim ali i novim čitaocima da postanu dijelom ove ustanove. Pored izdanja domaćih i svjetskih autora, u biblioteci već formiraju odjeljenje sa knjigama na engleskom, njemačkom, albanskom, turskom, francuskom i drugim svjetskim jezicima.



I mi se veselimo novim susretima, a tu su i vjerni čitaoci koji su sa nama i nekoliko decenija. Svima se jednako radujemo. Puno radimo na tome da osavremenimo rad sa korisnicima i te promjene su svakodnevne. Pojačali smo rad u COBIS-u, a od sredine naredne godine sve poslove ćemo raditi u ovom sistemu, svu komunikaciju sa korisnicima a bićemo dostupniji on line. Preuređujemo odjeljenje literature na stranim jezicima, fond je zaista obiman i želimo da bude dostupan čitaocima kao i ostali fondovi. Na raspolaganju zainteresovanim je mnogo različitih naslova iz oblasti književnosti kao i stručne literature“, kazala nam je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Čitaocima maglajske biblioteke na raspolaganju je preko 50 hiljada naslova od koji je trećina obrađena u COBIS-u. „Na našim policama su raznosvrsni naslovi, puno stručne literature iz svih oblasti ljudskog znanja. Bilježimo ono što naši korisnici traže, trudimo se imati nove naslovi i ponešto za svakoga. Ipak, udarana nam stručna literatura kao i literatura za djecu i mlade jer mislimo da je to ono što daje mogućnost za samoedukaciju svih nas“, kazala nam je Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke, na kraju razgovora.




N.Br./maglaj.net