Petak , 21. Jan, 2022

KULTURA - CULTURE

Nova izložbena postavka u ateljeu i galeriji ''AB'' Maglaj: Izložba akademske slikarice Adrijane Todorović-Panjeta (FOTO)

img

U galeriji i ateljeu „AB“ Maglaj otvorena je samostalna izložba akademske slikarice Adrijane Todorović-Panjeta, Maglajke koja već dvije decenije živi, radi i stvara u Sarajevu.

Vrlo sam sretna što nakon toliko godina ponovno izlažem u svome rodnog gradu“, priznala nam je Adrijana Todorović-Panjeta koja je 2005.godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama a više puta izlagala je i samostalno.

Todorović-Panjeta je već 15 godina zaposlena kao profesorica aranžerske grupe predmeta u Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi u Sarajevu i kako nam je otkrila, uživa da ljubav prema umjetnosti prenosi na mlade ljude. Za maglajsku izložbu pod nazivom „Sugestija“, odabrala je 30-tak djela apstraktnog slikarstva, vrlo koloritnih, bogate teksture i sa nazivima koji nose poruke: „Optimizam“, „Mudrost“, „Suživot“, „Svjetlost“, „Nježnost“.Kako nam je rekla kustos ateljea i galerije „AB“, akademska likovna umjetnica Admira Bradarić, pandemija i mjere otežavaju bilo kakve planove. „Izvjesno je da će uskoro biti postavljena izložba „Istorija grada Maglaj kroz razglednice“. Mogu najaviti izložbu još jednog lokalnog umjetnika a predstavićemo i Monografiju Salima Obralića“, najavila je Admira Bradarić, vlasnica galerije „AB“.

Samostalna izložba slika „Sugestije“ u galeriji i atelju „AB“ postavljena je do 15. augusta.
N.Br./maglaj.net