Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Nova postavka u ateljeu i galeriji ''AB'' Maglaj: Lejla i Alma Alispahić imale prvu samostalnu izložbu

img

Dvije sestre, gimnazijalke Lejla i Alma Alispahić imale su svoju prvu samostalnu izložbu slika i crteža koja je postavljena u galeriji-ateljeu „AB“. Za prvo predstavljanje odabrale su 30-tak crteža i slika rađenih akrilnim bojama na platnu.

Ove mlade umjetnice, jer tek im je 17, odnosno 15 godina, najviše zaokuplja priroda, ali i apstraktni motivi. Crtati su počele još u najranijem djetinjstvu, a njihovi roditelji prepoznali su njihovu ljubav prema slikarstvu pa tako već pet godina pohađaju likovno-kreativne radionice kod profesorice i likovne umjetnice Admire Bradarić, koja je na otvaranju pohvalila njihov talenat, rad i upornost.



Starija od sestara, Lejla, već je nagrađivana za svoje radove pa je nedavno stigla i prva nagrada Bošnjačkog kulturnog saveza Slovenije a konkurs je imao temu bh mostovi. Nisu krile koliko su uzbuđene na otvaranju izložbe, ali i sretne zbog velike podrške svojih roditelja, prijatelja i prijateljica ali i profesora i profesorica maglajske gimnazije. Izložbu je otvorio Admir Ahmetbegović, predsjednik Udruženja mladih „Pod našom tvrđavom-Sub castro nostro“ sa porukom da su mladi vrlo kreativni i puni ideja, samo im treba dati šansu. Na otvaranju izložbe govorio je mladi pjesnik Mahir Rešidović, a Ema Sirovina, Danis Bradarić i Nedžad Smajlagić, članovi udruženja izveli su i performans pod nazivom „Galerija na Ilidži“. Izložba „Ritual nemirnog kista“ u ateljeu-galeriji „AB“ otvorena je do 3. jula.













N.Br./maglaj.net