VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: U Maglaju proslavljen Ilindan

Datum: 03.08.2017 | 12:24


Broj pregleda: 3128Ako grmi na Svetog Iliju Proroka neće roditi orasi i lješanjci

Uz slavski kolač i pšenicu te svetom liturgijom, vjernici pravoslavci u Maglaju su proslavili slavu hrama Svetog Ilije Proroka – Ilindan.

Ove godine kumovi su bili Veselin i Ljubica Đurković. Veliki broj vjernika okupio se na proslavi Ilindana, sa područja maglajske i susjednih parohija, ali i inostranstva. Liturgiji, koju je predvodio svećenik Željko Anđelić iz Trbuka, prisustvovali su i mladi učesnici Ekumenističkog kampa koji se održava u Radunicama kod Žepča. Sveti Ilija Prorok pada u najtoplije i najsušnije doba godine.

Prije nekoliko dana, na praznik Ognjene Marine, u selu Dolac proslavili smo i osvetili hram Svetog Vasilija Ostroškog. Danas proslavljamo Svetog Iliju Proroka kojeg u narodu nazivaju i Gromovnikom. Ovo su ognjeni svetitelji i njihovo praznovanje pada u vruće ljetne dane“, rekao je jerej Vladimir Kukup, paroh maglajske parohije. U narodu je ostalo vjerovanje da se na ovaj dan ne radi u polju da se ne bi navukao gnjev svetitelja. Takođe, vjerovanje je da ako bude grmljavine, neće roditi lješnjaci i orasi. Proslava dana zaštitnika pravoslavnog hrama u Maglaju završena je narodnim veseljem.Inače, hram Svetog Ilije Proroka u Maglaju Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2013. godine proglasila je nacionalnim spomenikom BiH. Izgradnja hrama počela je 1906, završena 1908. godine, a 100 godina kasnije hram je ponovno osvećen.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.