VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

VIDEO: Prošle su tri godine od najveće prirodne katastrofe koja je pogodila općinu Maglaj

Datum: 13.05.2017 | 22:32


Broj pregleda: 7667Maglaj, grad koji je na današnji dan prije tačno tri godine najteže pogođen poplavama koje su u to vrijeme zadesile cijelu Bosnu i Hercegovinu nakon što je voda rijeke Bosne počela prodirati u grad i nositi sve pred sobom, još uvijek se oporavlja.

Poplave su napravile nezapamćenu materijalnu štetu, a smrad u zraku koji je otežavao disanje građanima jedino je što je dominiralo gradom.

Uprkos svim nedaćama koje su ih zadesile, građani se nisu predali, iz dana u dan su čistili svoje domove, dvorišta, grad kako bi koliko-toliko vratili sve u normalno stanje.

U to vrijeme ulucama grada moglo se vidjeti smeće, mulj, uništena dvorišta, počupana stabla i ljudi koji hodaju u gumenim čizmama iscrpljeni, nenaspavani i sa maskama na licu ali i veliki broj volontera koji su u prvim danima pritekli u pomoć Maglajlijama.

Ni tri godine kasnije, nije u potpunosti završen proces obnove.

Usljed elementarne nepogode poplave i klizišta, totalno je uništeno 88 stambenih jedinica, a oštećeno 1650 objekata. Stradale su sve javne ustanove, oštečen je veći dio infrastrukture. Ukupna šteta na području općine Maglaj procijenjena je na 166 miliona KM, od čega se 90,4 miliona odnosilo na štete na privrednim subjektima. Ostala šteta odnosila se na štete na objektima, stanovima, kućama, infrastrukturi, klizištima, kulturnim objektima...

Turska razvojna agencija (TIKA) vratila se na maglajsko područje sa projektom obnove stambenih jedinica koje su većinom stradale tokom poplave 2014. godine. Prije nešto više od mjesec dana započela je sanacija 54 stambena objekta.

Ostalo je još mnogo posla, što je nedavno za Agenciju ONASA potvrdio i načelnik Mahmutagić: "Zahvaljujući ljudima dobre volje, međunarodnoj zajednici, partnerskim gradovima i raznim humanitarnim organizacijama dobar dio je saniran. Sve javne ustanove su sanirane, osim Vatrogasnog doma, pa i same vatrogasne jedinice, koja danas radi u lošijim uslovima nego 2014. godine. Problem nam je i značajan broj kolektivnih i individualnih stambenih objekata, te štete na putnoj, vodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi zbog pomjeranja tla nakon poplava. Također, imamo problem sa nekoliko mostova na pritokama rijeke Bosne, koji su značajno oštećeni i koji su apsolutno nesigurni za upotrebu. Želim istaći da je jedna kategorija privrednih subjekata doživjela potpunu katastrofu, a da nisu uspjeli tokom oporavka dobiti potporu. Tu se, prije svega, radi o malim firmama i radnjama na užem dijelu gradske jezgre, čije su radnje potpuno stradale. Dakle, stradala je oprema, jer je dobar dio nje bio zahvaćen poplavom u stambenim jedinicama, a nekima se na sve to dodalo još i stradanje automobila, te voznih jedinica koje su koristili za rad. Sve su ovo problemi koje moramo na svakom koraku i svakom mjestu isticati kako bismo eventualno pronašli način putem dodatnih programa oporavka i pomoći, da se pomogne i ovim kategorijama. U narednom periodu moramo posebnu energiju utrošiti na rješavanje tih problema, pogotovo što smo, od trenutka kada se sve to desilo pa do sada, sve manje interesantni potencijalnim donatorima i investitorima."

Iako su mnogi smatrali da Maglaj više nikada neće biti isti, grad heroj najgore je izdržao! NE PONOVILO SE!


maglaj.net
NAJNOVIJE

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee''

17.03.2018. | 09:17

Raspisan konkurs za policijskog komesara ZDK 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.