VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: U maglajskom Svetištu misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Datum: 12.05.2017 | 12:34


Broj pregleda: 3339”Učite se jednostavnosti, poniznosti i strpljivosti”

Kao i proteklih nešto više od 30 godina, vjernici-katolici obilježili su Dan zaštitnika maglajske župe – Svetog Leopolda Mandića. Maglajsko svetište, pohodili su brojni vjernici iz župa Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske. Svake se godine sa svojim zavjetima u ovo svetište slijevaju rijeke vjernika iz BiH, ali i šire.

Crkva u Maglaju jedno je od pet svetišta Vrhbosanske nadbiskupije i posvećena je kapucinu, iznimnom svecu, poznatom apostolu ispovjedaonice, svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću. Dobrodošlicu vjernicima poželio je vlč. Josip Jelić, maglajski župnik i čuvar svetišta. Svečano misno slavlje, uz brojne svećenike, medju kojima su bili i nekadašnji župnici maglajske župe Pavo Šekerija i Jakov Filipović, predvodio je nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.Došli smo u ovo svetište da zajedno molimo da u ovim teškim vremenima ne izgubimo nadu, da budemo hrabri nositi se sa izazovima života. Došli ste da se molite Svetom Leopoldu koji je bio rastom mali, ali duhom veliki“, rekao je okupljenim vjernicima kardinal Puljić i dodao. „Od Svetog Leopolda možemo naučiti puno: jednostavnost, poniznost i skromnost. Skromnost je krepost koja osvaja ljude. Ne nosite gorčinu u svome srcu, izgradite ga u poniznosti, skromnosti, strpljivosti“.

U Svetištu se čuva dio svečeve desne ruke

Sveti Leopold Bogdan Mandić rođen je 12. maja 1866. godine u Herceg Novom, u Boki Kotorskoj. Blaženim je proglašen 2. maja 1976. godine, a svetim ga je proglasio, 16. oktobra 1983. godine papa Ivan Pavao II. U svetištu se čuva i dio njegove desne ruke.
N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.