VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Skupština ZDK o promjeni predsjedavajućeg

Datum: 09.05.2017 | 08:04


Broj pregleda: 1032Jučerašnje zasjedanje Skupštine Zeničko dobojskog kantona obilježeno je višesatnom raspravom o nedavnoj promjeni na čelu rukovodstva Skupštine, kada je, od strane dvojice zamjenika (Ivo Tadić i Jasmin Duvnjak), umjesto dosadašnje predsjedavajuće, Draženke Subašić (DF), na ovu poziciju izabran Jasmin Duvnjak (SDA).

Nakon skoro sat i po, utrošenih na elaboraciju i postavljanje zastupničkih pitanja, na otvaranju rasprave o dnevnom redu,zastupnici DF-a i SDP-a tražili su povlačenje odluke o smjeni Draženke Subašić, uz tvrdnju da je upitna legitimnost ovog čina, kojim se, kako su kazali krši Ustav, kao i odluke današnje sjednice, koju je vodio predsjedavajući Duvnjak. Pri tome su ukazali da je na sceni svojevrsna diskriminacija. No, predstavnici koalicije u ZDK, SDA, HDZ i SBB, su podsjetili, da je ostavljeno dosta vremena (18 mjeseci) da se sama Subašić povuče sa ove funkcije i da je nužno da se, pored izvršne, preuzme puna odgovornost i za funkcionisanje zakonodavne vlasti na nivou Kantona.

Zastupnici skupštinske većine iz SDA i DF-a su ukazali, da se, suprotno tvrdnjama opozicije, ne krši Ustav, te da nema diskriminacije, jer Subašić ostaje u rukovodstvu Skupštine kao zamjenica predsjedavajućeg. No, sama Subašić, uprkos pozivu Jasmina Duvnjaka nije zauzela mjesto za radnim stolom, nego je bila u zastupničkim klupama. Smjena na čelu rukovodstva Skupštine ZDK, bit će, po svemu sudeći, predmet očitovanja Ustavnog suda FBiH.

Skupština je po dnevnom redu, većinom glasova, usvojila Prijedlog Zakona o dopunama Zakona o javnom redu i miru, po skraćenom postupku, Prijedlog Plana zaštite od požara ZDK, te Elaborat o opravdanosti promjene naziva Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Metalurško-tehnološki fakultet Univerziteta u Zenici, Prijedlog Odluke o usvajanju ovog Elaborata, kao i Prijedlog Odluke o promjeni naziva Fakulteta za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici u Metalurško-tehnološki fakultet. Usvojena je i Informacija o problematici mladih na području Zeničko-dobojskog kantona.


RTV Zenica
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.