VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Snijeg donio velike probleme uzgajivačima maline na području općine Maglaj

Datum: 20.04.2017 | 21:35


Broj pregleda: 3010Šteta na zasadima i do 40%

Snijeg i niske temperature stvorili su velike štete poljoprivrednicima, uzgajivačima voća ali i pčelarima na maglajskom području. Štete u malinjacima teško je još uvijek procjeniti, ali sigurno je da su ogromne. U naseljima u višim predjelima, visina snježnog pokrivača iznosi i do 25 cm. Stanje je teže nego prošle godine, kada su zbog aprilskog snijega proizvođači ostali bez trećine uroda. U posljednje tri godine malinarstvo na općini Maglaj doživljava pravu ekspanziju. Računa se da se malinarstvom bavi do 600 proizvođača i da je pod malinjacima 100 hektara. Samo u prošloj godini otkupljeno je izmedju 150 i 200 tona maline, čime su lokalni malinari zaradili do 600 hiljada KM. Brojne povratničke porodice, koje egzistenciju obezbjedjuju upravo uzgajanjem malina, ovim su dovedene u težak položaj.

Esad Džanić iz sela Oruče, koji pod malinom i kupinom ima 6 dunuma, tvrdi da je šteta na zasadima i veća od 40%. Štete su evidentne i na mladim stablima oraha, koji Džanić ima 80. Visina snijega na području Oruča iznosi i do 20 cantimetara. „Uklanjamo snijeg sa rodnih grana, pokušavajući spasiti, što se spasiti može. Isto je ovako bilo i prošle godine, baš u aprilu. I tada smo imali velike štete“, rekao nam je Džanić.

Poljoprivrednici traže proglašenje stanja elementarne nepogode

Salih Mujanović, predsjednik Saveza proizvođača jagodičastog voća u BiH, rekao nam je da je stanje na području Kopica još teže nego dva dana prije „Apelujem na nadležne lokalne vlasti da razmisle o proglašenju stanja elementarne nepogode, jer bi proizvođači u tom slučaju mogli računati na neku pomoć i eventualno namirenje štete“, rekao je Mujanović.

Pored malinjaka, na maglajskom području stradali su i zasadi voća, jabuke i kruške posebno. Zbog težine snježnog pokrivača ugroženi su i plastenici, pa su brojni proizvođači prinuđeni skinuti zaštitne folije sa konstrukcije.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.