VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Učenici Mješovite srednje škole Maglaj pokazali kako mogu biti od koristi (FOTO)

Datum: 12.04.2017 | 15:07


Broj pregleda: 4510Tokom praktične nastave saniraju ogradu oko objekta osnovne škole

Dobri majstori, kako se ono kaže – majstori od zanata, svugdje su cijenjeni. U Mješovitoj srednjoj školi (MSŠ) Maglaj trude se da učenike stručnih škola dobro pripreme za tržište rada i život. Učenici koji se školuju za zanimanje plinski i vodoinstalater ovih dana marljivo i temeljito uredjuju ogradu oko objekta „Prve osnovne škole Maglaj“. I ovo nije prvi put da su pokazali da su i društveno korisna škola. „Maturanti smo i nije nam ostalo još puno školovanja, ali smo odlučili da zajedno sa našim mentorom, nastavnikom Pervan Amirom, pomognemo susjednoj osnovnoj školi, da se ova ograda uredi, jer je posebno stradala nakon poplava prije tri godine“, priča nam učenik Denis Pejić. „Ono što naučimo, primjenjujemo u praksi. Treba biti human kroz život. Radili smo i zaštitne mreže za dio zgrade općine Maglaj, kao i na našoj školi, pravili smo i neke police za Dom zdravlja“, dodao je njegov razredni kolega Belmin Bećirović. „Sa kolegom, direktorom „Prve osnovne škole Maglaj“ Admirom Gračićem, dogovorio sam da naši učenici tokom časova praktične nastave rade na sanciji devastirane ograde oko objekta i sve to na volonterskoj osnovi“, rekao nam je Ermin Tanković, direktor MSŠ Maglaj.Škola sa dobrom praktičnom nastavom

U stručnim školama, učenici se mogu školovati za plinske i vodoinstalatere, bravare, varioce, metalostrugare. Od 7 časova sedmično, broj časova praktične nastave do trećeg razreda povećava se na 20. „MSŠ Maglaj je, na lokalnom nivou ali i šire, poznata kao škola sa dobrom praktičnom nastavom koja se izvodi u savremeno opremljenim radionicama. Svaka genaracija učenika iznjedri dobre majstore i pozvao bih lokalne privrednike da omoguće učenicima da stečeno znanje primjene u njihovim firmama“, dodao je direktor Tanković.

Nakon školovanja želja odlazak na rad u inostranstvo

Ni Denis ni Belmin nakon završetka škole ne planiraju ostati u Maglaju. Želja im je zaposliti se u zemljama EU. „Gubimo se odavdje. Nadamo se da ćemo posao pronaći van zemlje. Papire srediti, pa za Njemčaku. Čuli smo da su plinski i vodoinstalateri traženi, a ko hoće raditi, posao će uvijek naći“, dodali su Denis i Belmin.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.