VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Obilježavanje Dana Frankofonije u BiH uz različite događaje

Datum: 18.03.2017 | 10:23


Broj pregleda: 1199


FOTO: Fena

Francuska kuhinja, francuski film, francuska muzika, francuski teatar. Sve to će od 20. marta do 7. aprila u BiH slaviti Frankofoniju – jezik i kulturu te zemlje prisutne u različitim društvenim segmentima.

Svake godine 20. marta obilježava se Međunarodni dan Frankofonije kad nekoliko miliona frankofona na svih pet kontinenata slave svoj jezik i dijele različitost Frankofonije u svim domenima: takmičenja na temu riječi, predstave, filmski festivali, književni susreti, gastronomski događaji, umjetničke izložbe…

Ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi navela je na današnjoj konferenciji za medije da je Frankofonija međunarodna organizacija, a okuplja 84 zemlje koje dijele jedan jezik, vrijednosti i jednu kulturu. Također je istaknula da su frankofoni ponosni na lijepi jezik koji govore.

U okviru Dana Frankofonije u Sarajevu će biti prikazan film “Duh Mona Lize” koji je režirao Francois Lunel, a glavnu ulogu tumači bh. glumica Vanesa Glođo.

Glođo je rekla da je riječ o ljubavnoj priči između pisca i žene koja je u potrazi za svojim identitetom, dok je reditelj filma Lunel podsjetio da je Francuska prisutna u BiH putem svojih intelektualaca i umjetnika.

Od 20. marta do 7. aprila bit će organizovani brojni događaji iz raznih područja: filmovi, književnost, muzika i gastronomija. Tako će Sedmica frankofonog filma u Sarajevu biti održana od 20. do 23. marta (Kriterion i Meeting Point), a također u Banjoj Luci, Mostaru i Maglaju, potom Okus Francuske (Goût de France) će biti upriličen u osam restorana u Sarajevu (21. mart), Banjoj Luci (24. mart) te Mostaru (30. mart), dok će koncerti francuskog pjevača Benjamina Piata biti održani 24. marta u sarajevskom Klubu Monument, a 25. marta u banjalučkom klubu Eklektik.

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koji koriste francuski kao nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik. Riječ je o francuskom izrazu, ‘skovanom’ 1880. od francuskog geografa Onésimea Reclusa, brata Elisée Reclusa, kojim je označio zajednicu ljudi i država što koriste francuski jezik.

Frankofoniju čine zemalje članice, pridružene zemlje i zemlje posmatrači, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Moderna Frankofonija je stvorena 1970. Njen moto je jednakost, komplementarnost i solidarnost.
FENA
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.