VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Ovo je top koji će uskoro krasiti maglajsku tvrđavu

Datum: 14.03.2017 | 09:31


Broj pregleda: 2538

Bosanska krajina je odvajkada bila čuvena po dobrim kovačima. Gotovo da nije bilo naselja, a da u njemu nije bilo barem jednog majstora. Danas je, pak, u cijeloj Krajini tek poneki. Otimajući zaboravu ovaj zanat oživljavaju tradiciju – vraćaju topove na stare gradove i tradiciju njihovog oglašavanja u vrijeme ramazana.

Strpljivo, s vještinom koja se ne može naučiti, nasljeđuju sve tajne kovanja. U nizu dana i noći nastaje top. Rođen iz želje da oživi tradiciju, čiji su pucnji od davnina javljali u ramazanu iftarsko vrijeme, a utihnuli nakon Drugog svjetskog rata.

Top bi trebao biti na svakom starom gradu. Ja sam imprivizirao ovaj top da ga mogu napraviti da bude u funkciji“, kaže majstor izrađivač topova Dursum Halilović.

Nešto čudno, neka naslijeđena upornost, tjera Dursuma da se ognjište u kovačnici ne ugasi, da vrati topove, koji su odavde iz Bosanske Otoke zauzeli mjesta u Bihaću kod Kule, na starom cazinskom i gradu na Ostrošcu. Uskoro će i u Velikoj Kladuši, Travniku, kao i onaj upravo završen u Maglaju. Konstrukcija i svaki detalj njegovo je djelo. Ručno i radi ih sam.

To je napravljeno od suhog jasenovog i hrastovog drveta, okovano. Ni voda ne može ući. Cijev je metalna,a obložena je da bude starina. Unutra je metal i sedlo“, kaže Dursum.

Gotovo da se ne zna kada je u ovoj kovačnici počelo da se kuje. Jedna je od prvih u Krajini, danas najstarija. Kovački i kolarski zanat Dursum je naslijedio. Otac Ahmet, djed Ale, pradjed Okan bili su kovači.

Posebno je sretan što su postali turistička atrakcija. I ono najvažnije da su oteli zaboravu tradiciju – ramazanski topovi ponovo odjekuju krajiškim gradovima...Nabavka ručno izrađenog eksponatskog topa rezultirat će višestranu korist, općini i sugrađanima, ali trenutno zahtjeva zajedničku podršku sugrađana, privrednika i drugih subjekata općine, a podršku ovom projektu obećao je i Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić.

U TOKU JE AKCIJA DONIRANJA NOVČANIH PRILOGA ZA KUPOVINU STAROG BOSANSKOG TOPA KOJI ĆE BITI POSTAVLJEN KAO EKSPONAT NA VELIKOM PLATOU GORNJEG DIJELA TVRĐAVE, A SLUŽIT ĆE U TOKU GODINE ZA OBILJEŽAVANJE SVIH ZNAČAJNIJIH DATUMA.

NOVČANE PRILOGE SVI ZAINTERESOVANI MOGU PRILOŽITI LIČNO NAGIBU HASANIĆU ILI PUTEM ŽIRO RAČUNA: 1340100000000120 (br. računa: 05-001-0006135.2) na ime NAGIB HASANIĆ.

Više info na broj telefona: 062-005-251.maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.