VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Nejla dobila punu stipendiju za koledž u Engleskoj, a Jasmin i Vesna putovanje u Španiju

Datum: 03.03.2017 | 14:02


Broj pregleda: 6841


(Nejla Hidić, Jasmin Salkić i Vesna Nalić)


Uspjesi učenika Gimnazije „Edhem Mulabdić“

U Gimnzaiji „Edhem Mulabdić“ ponosni su na rezultate u učenju i vladanju svojih učenika, ali i na njihovu, samostalnost, kreativnost, učešćem u vannastavnim aktivnostim i lokalnoj zajednici. Nejla Hidić, učenica drugog razreda, nedavno je konkurisala za školovanje na jednom od engleskih koledža i dobila punu stipendiju za treći razred u vrijednosti od 30 000 funti (oko 70 000 KM). „Definitvno će to biti veliki izazov za mene, ali novo iskustvo. Oduvijek je postojala ta želja da oproban nešto novo, da vidim kako je to školovati se van naše zemlje“, priča nam Nejla i dodaje da su i kriteriji bili izuzetno strogi. „Trebalo napisati esej o našem životu, tražilo se učešće u neformalnim i vannastavnim aktivnostima, odlično poznavanje engleskog jezika, prosjek iznad 4,5, a trebali smo biti i uspješni na intervjuu sa predstavnicima organizacije „HMC projects“ koja i obezbjeđuje stipendije“. Nakon što u Engleskoj završi treći razred, postoji mogućnost da tamo i nastavi školovanje. „Ako se nakon trećeg razreda i vratim u Maglaju, neću biti razočarana. Nastaviću školovanje u Gimnaziji“.

Maturanti Jasmin Salkić i Vesna Nalić putuju u Barselonu

Maturanti Gimnazije Jasmin Salkić i Vesna Nalić, krajem marta putuju u Španiju gdje će predstaviti svoja iskustva iz projekta „Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas“. Predstavnici Inicijative mladih BiH, Samra Forić i Kerim Somun, sa kojima Gimnazija ima odličnu saradnju, odabrali su Jasmina i Vesnu za sedmodnevno nagradno putovanje u Barselonu i prisustvo još jednoj radionici. „'Historija, Istorija, Povijest' je multikulturalni projekt koji nas je kroz nekoliko radionica upoznao sa Drugim svjetskim ratom, posebno sa životom Anne Frank. Takođe, obrađivali smo i dio bh historije i sve ono što se dešavalo u našoj zemlji nakon raspada Jugoslavije i tokom agresije na način da to prihvatimo i mi i učenici širom Bosne i Hercegovine. Drago mi je da su i moji sugrađani mogli pogledati tu izložbu, a i da smo im mi mogli prenijeti znanja stečena kroz radionice“, rekao nam je Jasmin.

Sretna sam da smo dobili priliku da u Barseloni prezentujemo naša iskustva stečena tokom realizacije projekta zajedno sa još šest mladih iz naše zemlje. Drago mi je da smo nagrađeni za sav naš trud i rad u vannastavnim aktivnostima“, dodala je Vesna Nalić.

Kako su poručili iz Gimnazije, ovo je još jedan motiv više ali i poruka drugim učenicima da se angažiraju i učestvuju i u vannastavnim sadržajima, jer kroz sve te aktivnosti stiču nova iskustva, saznanja, upoznaju druge ljude i kulture.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.