VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: Promovisana zbirka poezije ''Na mjestu koje izaziva uzdah'' Maglajke Enese Mahmić

Datum: 16.02.2017 | 12:52


Broj pregleda: 2924U okviru ovogodišnjih „Mulabdićevih dana kulture“, u prepunoj čitaonici maglajske Biblioteke, predstavljena je zbirka poezije „Na mjestu koje izaziva uzdah“ Maglajke Enese Mahmić. „Na mjestu koje izaziva uzdah“, nije Enesina prva, a sigurno ni posljednja objavljena zbirka poezije.

Do sada su svjetlost dana ugledale „Faustova kći“, objavljena u Srbiji i „Mape Alme Karlin“, a u Crnoj Gori biće joj objavljena nova zbirka kao nagrada „Ratkovićevih večeri poezije 2016.“. Dobitnica je niza nagrada, kako u BiH, tako i u inostranstvu, do sada je učestvovala na 50-tak festivala i konferencija širom Evrope, a poezija joj je prevođena na slovenački, talijanski i španski jezik. Enesa Mahmić inače je studentica biopsihologije na Univerzitetu Primorska u Kopru (Slovenija) i upravo očekuje rezultate projekta studentske razmjene, njenog i Univerziteta u Pekingu.

Apliciranjem na razne konkurse, na kojima je redovno dobivala nagrade koje su uključivale putovanja, imala je priliku posjetiti 30-tak zemalja svijeta, a onda je, kaže, prestala da broji. Svugdje se osjećala dobrodošlom i bogata za brojne ljude koje je upoznala. „Mnogo je mjesta u svijetu koja izazivaju uzdah, kao vrhovi Kavkaza, naprimjer“, rekla je tokom promocije i dodala. „Cijeli svijet je pun specifičnih mjesta koja su nam bliska, intimna i draga“. „Enesa Mahmić izuzetno je hrabra s riječima i piše dobru poeziju“, rekla je tokom promocije Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.Dodjeljene nagrade za najljepše romantično pismo

Učenici osnovnih i srednjih škola bili su vrijedni i na posljednjem konkursu Biblioteke, pa je tako za neku od nagrada konkurisalo stotinjak romantičnih pisama. Kod osnovaca su nagrađeni Emina Topovčić, Berin Brkić, Vahid Mahmutagić, Sara Bočić i Delila Huseinbašić, a kod srednjoškolaca Maida Salkić, Edina Spahić, Eniz Smajuković, Anđela Lazić, Jasmina Pinjić i Amina Mujanović.
N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.