VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Humana gesta Maglajke Nadine Smajlović: Kreće u izradu 200 turbana za teško oboljele žene i djecu

Datum: 16.03.2018 | 14:31


Broj pregleda: 4885Maglajka Nadina Smajlović već tri godine bavi se kreativnim ručnim radom, a prodajom ukrasnih detalja kao što su broševi, mašnice, trake ali i maštovite suknjice za djevojčice, popunjava kućni budžet. Iako je majka dvojice dječaka, supruga i domaćica, koja se uz sve to bavi i kreativnim ručnim radom, rekla nam je da ipak ima i nešto slobodnog vremena koje želi korisno popuniti. Tako se rodila ideja da uz pomoć svojih prijateljica, poznanica ali i svih zainteresovanih djevojaka i žena sašije 200 turbana, odnosno kapa od prirodnih materijala, koji bi se podijelili ženama i djeci koji se liječe na onkološkim odjelima zdravstvenih ustanova širom BiH.

Ideja se rodila kada je moja poznanica, koja je takođe onokološki pacijent, dobila moj turban. Poslala mi je vrlo emotivnu poruku o tome koliko joj on znači u svakodnevnom životu. Tako sam odlučila da svoje znanje u izradi turbana podijelim sa drugima. Za početak ćemo izraditi 200 turbana za žene i djecu koji su nakon kemoterapije ostali bez kose. Interes je iznenadio i mene samu. Javljaju se žene da doniraju novac ili da zajedno šijemo turbane“, priča nam Nadina Smajlović i dodaje da će svaki turban biti posebno upakovan sa emotivnom porukom podrške.

“Merhamet“ želi organizaciju radionica za korisnice

Za svega dva dana vijest se proširila društvenim mrežama i izazvala veliko interesovanje koje je iznenadilo i samu Nadinu, a do sada je prikupljeno i oko 200 KM. Akciju će pomoći i firma „Šabić tkanine“ iz Gračanice, a interes za ovu kampanju pokazala je i Sanela Omerović, direktorica Regionalnog odbora „Merhamet“ Maglaj. „Merhamet želi da organizujemo radionice za njihove korisnice, da žene naučimo ručnim radovima te organizujemo bazare na kojima će one svoje radove moći prodati i nešto i zaraditi“, dodala je Nadina. Kako je nam je Nadina ispričala, čim se nabavi potreban materijal krenuće se sa izradom turbana. Nada će da će za ovu nadasve humanu kampanju biti puno vrijednih ruku, a cijeli tok akcije može se pratiti i na FB stranici „Žena je ženi podrška“.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.