VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Održana promocija knjige ''Straža u magli'' slikara Fuada Čičkušića (FOTO)

Datum: 12.02.2018 | 14:22


Broj pregleda: 282Ovo nije knjiga smamo o Maglaju, ovo je knjiga o zemlji u obliku srca“, rekao je na promociji izdanja „Straža u magli“ njen autor, akademski slikar Fuad Čičkušić.

U prepunoj čitaonici maglajske biblioteke „Straža u magli“ promovisana je u okviru „Mulabdićevih dana kulture“, a njen izdavač je maglajska Biblioteka. Punih deset godina prošlo je od promocije slikovnice „Pod našom tvrđavom“, čiji je autor takođe Fuad Čičkušić, a štampana je u povodu 600.godišnjice od prvog pomena Maglaja u pisanim dokumentima.

„Straža u magli“ je knjiga i o starim bosanskim gradovima, o legendama, o tome kakva su djetinjstva bila nekada, o prijateljima, dječijoj znatiželji i avanturističkom duhu, od ljepotama Maglaja, nostalgična i sentimentalna. Ispričao je Čičkušić vrlo vješto priče koje su obilježile neke njegove sretne godine, a nezaobilazan dio priča su i njegove prelijepe ilustacije.Trebamo o Maglaju i pisati i pjevati, da vratimo njegovu ljepotu u sebe, jer mi je, nažalost, ne primjećujemo“, rekao je Čičkušić i dodao. „Knjiga je ispunjena dječačkim maštarijama i pričama, likovima i slikama moga i Esadovog djetinjstva, Izetovog, i Ćombetovog... Te slike će prepoznati i Rizo Talijan, Zijo Hanin, Hendo, Huso, Zikret, Dževad, Amir, Zlatan, Salko Pele... i svi oni koji su bosi cestom ispod gradine trčali na Bukove. To su i oni koji se sjećaju Sameta i Vehbije, Hapeta, Fišeka, Raškana, Dede, Ranđelove kokte, Manceta, one Čabrine kafane, Rame i trokolice, Hane i Huse, stare škole, školske bašte“. „Knjiga je namjenjena svim uzrastima, svakome ko voli ovaj grad, grad u kojem živi i našu Bosnu Bosnu i Hercegovinu. Moram naglasiti da se u ovoj knjizi pominju i Bobovac, Vareš, Kraljeva Sutsjeska i mnoga kraljevska mjesta iz Srednjevjekovne Bosne“, rekla je na promociji Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke i dodala da će knjiga naći put do čitalaca širom zemlje ali i van njenih granica. Svečarski ugođaj upotpunili su učenici V 1 Prve osnovne škole Maglaj i dio benda Albatros sa svojim nastavnikom i muzičkim pedagogom Enverom Softićem.
N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.02.2018. | 08:38

Do subote padavine, očekuje se novih 20 centimetara snijega

19.02.2018. | 16:43

Aktivnosti KHDU ''Gromovnik'' Novi Šeher (FOTO)

19.02.2018. | 14:23

VIDEO intervju: ''Nedostaje nam saradnje u kulturnom svijetu, treba da podržavamo jedni druge'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.