VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

''Mersa je u najgore vrijeme bila i majka, i heroj, i vođa i veliki drug''

Datum: 01.02.2018 | 14:28


Broj pregleda: 3181U četvrtak, 01.02.2018. u 65. godini života napustila nas je Mersija MERSA Krzić. Teško je u par rečenica sročiti Mersin životni put, reći nešto o ženi koja je heroj bila u ratno i poratno vrijeme.

Obavlja je niz društvenih i političkih funkcija: bila je poslanik u Federalnom parlamentu, vijećnica u Općinskom prijelaznom vijeću, logoraš, predsjednica Skupštine oboljelih od hepatitisa C. Dobitnica je općinskog priznanja Grb Maglaja za 2017.godinu. Njen radni vijek vezan je za maglajski Natron gdje je obavlja niz odgovornih funkcija u predratno, ratno i poratno vrijeme. Pamtićemo je po vedrom duhu i snazi da pomogne i drugima i sebi. Ovaj put bolest je bila jača.

Dženaza namaz će se obaviti u petak 02.02.2018. u 14,45 sati (nakon ikindija namaza) ispred Kuršumlije džamije u Maglaju, a ukop na mezarju Podborik.

Emotivan status na svom facebook profilu Mersi je posvetio Dželal Ibraković, redovni profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, koji uz dozvolu autora prenosimo u cjelosti:

Mersa Krzić iz Maglaja je čudo od čovjeka (žene). Malehna, sitna, prodorna kao šilo, sa malim rukicama, kao u ptičice. Sa zaraznim osmjehom, koji je uvijek bio tajanstveno nedorečen. I zato je i njen osmjeh bio ozbiljan. "Natronkino" dijete, dijete Maglaja iz porodice Mačkovića, besprijekorna inženjerka koja je znala sve tajne lužnih i drugih kotlova, koja je gorko plakala, najviše koliko znam, kada je izgorila Kartonaža s početka rata pogođena granatom. Znala je ona i kalibre i oružja, ali znala je sve borce okolo, bila rođak i neko najbliži svakome od njih. Onda kada je počeo rat u našem malom gradu dobila je zadatke povjerenika, povjerenice, jer je bila od povjerenja. Onog najvišeg. Jednom kada se bude pisala ona prava,a ne naštimana, historija, kada se događaji budu sami ispisivali kao istina, onda ćemo znati nemjerljivi doprinos onih običnih ljudi, onih ptičica koji stalno pokušavaju da savijaju gnijezda i koliko god ih rušili one u kljunu donose novu graničicu i grade. I tako cijeli svoj život posvete i od njih nećete čuti hvalospjeve o sebi, jer oni su vršili svoj ljudski zadatak onako kako su najbolje znali. Ostali neka kače ovozemaljska ordenja i pripisuju sebi ono što ih ne pripada- to je svejedno laž koja će prije ili poslije da ispliva. Naša draga Mersa je za mene bila i ostala legendarna ptica Feniks koja je u najgore vrijeme bila i majka i heroj i vođa i veliki drug. Prošla golgote i ratnog stradanja i logora, kao i veliki broj ljudi u Bosni, podnosila to stoički ne tražeći osvete. Radovala se slobodi, a znala je da sloboda neće umjeti da pjeva onako kako smo to zamišljali sa pravdom i istinom. Otišla je Mersa, javiše tužne vijesti iz našeg malog grada. U njemu više nije rat, ali nema toliko dragih ljudi. Heroina jednog vremena u kojem je ulagala nesebično svoju čast i znanje da se nadoknadi nedostatak pameti i časti. Pred Mersom mirno treba da odstoje i odćute mnogi, a ja tiho i usrdno molim Dragog Boga da joj podari najveću nagradu, da njenoj namučenoj duši podari smiraja, a porodici Meši, sinovima, njenoj sestri i njenoj majci da dadne sabura. Kao i nama svima koji tuguju na ovu tužnu vijest, jer je otišla između nas jedna od najvećih!
maglaj.net
NAJNOVIJE

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee''

17.03.2018. | 09:17

Raspisan konkurs za policijskog komesara ZDK 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.