VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: Badnje veče u hramu Svetog Ilije Proroka u Maglaju

Datum: 06.01.2018 | 22:03


Broj pregleda: 1104


FOTO: maglaj.net

Badnji dan i Badnje veče koji najavljuju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, pravoslavni vjernici koji poštuju julijanski kalendar, obilježili su prazničnim bdijenjem i paljenjem badnjaka.

Svečano je bilo i u hramu Svetog Ilije Proroka u Maglaju gdje se okupio veliki broj vjernika iz maglajske parohije, a večernje bogosluženje predvodio je jerej Vladimir Kukić.

Jerej Kukić je rekao da je Božić praznik mira, tolerancije, zajedničarenja, koji se slavi za prijateljima, rodbinom, komšijama, bližnjima, nebitno na koji način ispovijedali Boga. „Treba da širimo ljubav onako kako na Gospod Bog govori, da ljubimo bližnjeg svoga. Širite dobrosudsjedske odnose, pomažite jedni drugima u nevolji. Nije grijeh imati. Grijeh je imati a nepomagati, biti licemjer, biti samoživ“, poručio je jerej Kukić okupljenim.

Nakon večernjeg bogosluženja, djeci su podijeljeni slatkiši, a zatim je u porti hrama zapaljen badnjak. Upriličeno je narodno veselje uz izvornu muziku, a vjernici i drugi posjetioci mogli su popiti čašu kuhanog vina. Šestu godinu zaredom izvornu muziku je osigurao Miro Stevanović, inače porijeklom iz Donjeg Rakovca. Slavojka Nikolić donirala je zlatnik za 'česnicu', Mićo Kandić je osigurao badnjak i drva, a Marko Tumbić kuhao je vino za sve okupljene. Badnje veče u Maglaju obilježeno je i vatrometom i narodnim veseljem.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.