VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Maglaj posjetila delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona

Datum: 13.12.2017 | 14:38


Broj pregleda: 1170


FOTO: maglaj.net

Vlada Zeničko-dobojskog kantona konkretno će pomoći u saniranju šteta nakon olujnog nevremena koje je pogodilo i općinu Maglaj“, izjavio je Miralem Galijašević, premijer ZDK nakon posjete Maglaju i razgovora koje je vodio sa Mirsadom Mahmutagićem i njegovim saradnicima.

Kako je naglasio premijer Galijašević, Vlada ZDK će osigurati sredstva za sanaciju krova na objektu „Prve osnovne škole Maglaj“, što je ocjenjeno kao prioritet. Nastava u centralnom objektu odgođena je do daljnjeg. „Detaljno sam upoznat sa štetama koje su nastale usljed nevremena i izrazili smo spremnost da pomognemo u saniranju šteta. Mislim da je lokalna vlast brzo reagovala, jer su obezbjedjeni potrebni pokazatelji neophodni za početak sanacije“, dodao je premijer Miralem Galijašević. „Zadovoljni smo vođenim razgovorima jer smo se dogovorili o hitnom projektu sanacije krova objekta „Prve osnovne škole Maglaj“. Zahvaljujem se premijeru i njegovim saradnicima na vrlo konstruktivnom sastanku“, izjavio je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine Maglaj.

Postradali nastale štete prijavljuju do kraja sedmice

Samo olujno nevrijeme koje je pogodilo maglajsko područje u noći sa 11. na 12.decembar praćeno orkanskim vjetrom uzrokovalo je velike štete na stambenim i poslovnim objektima, a stradao je i veliki broj plastenika. Neki dijelovi općine još uvijek su bez napajanja električnom energijom, ali ima obećanja da bi i ova područja uskoro mogla biti uredno snabdjevena. Pripadnici Civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj nakon što su otklanjali posljedice nevremena, angažovani su i na utvrđivanju nastalih šteta. I sami vlasnici prijavljuju štete koje su pretrpjeli, a o kojim ciframa se radi znaće se krajem sedmice. Situaciju dodatno usložnjavaju padavine koje posebno ne idu na ruku vlasnicima objekata kojima su u nevremenu stradali krovovi. „Štete jesu velike, ali ne u tolikoj mjeri da bismo proglasili stanje elementarne nepogode. Nisu to učinile ni ostale općine koje su se našle u istoj situaciji“, naglasio je načelnik Mahmutagić.

Tokom sastanka razgovarano i o ostalim temama

Prilikom susreta u Maglaju, premijer Galiješević, te ministri u Vladi Mensur Sinanović i Himzo Smajić te direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Dževad Aličić razgovarali su projektu firme „BBM“ i rudniku uglja i Brezovima Danama, snabdijevanju celuloznim drvetom kompanije „Natron-Hayat“, projektima koje će Vlada ZDK finansirati naredne godine te skorom početku projekta utopljavanja objekta područne osnovne škole u Bradićima.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.