VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: U Maglaju prezentiran Priručnik ''Medice'' Zenica

Datum: 28.11.2017 | 16:00


Broj pregleda: 561Program „Medica“ Zenica i u ruralnim područjima ZDK

Nakon Zavidovića i u Maglaju je prezentiran Priručnik „Medice“ Zenica „Program psihosocijalnog i ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim sredinama“. Priručnik je nastao na osnovu znanja, prakse i iskustva „Medice“ tokom 19 godina realizacije ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i djevojaka u Edukativnom centru u Zenici i tokom osam godina realizacije programa u ruralnim sredinama Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj program uspješno su završile i 44 žene i djevojke iz mjesnih zajednica Kopice i Novi Šeher. Do sada je 2.400 žena sa područja Zeničko-dobojskog kantona bilo obuhvaćeno ovim programom.

Nakon obuke tokom koje su žene naučile krojiti, šivati i tapacirati, osigurano je 137 paketa opreme vrijedne 150 hiljada KM te 115 individualnih paketa. Za žene sa područja Novog Šehera i Kopica osigurana su dva paketa opreme te tri individualna“, rekla nam je Irma Šiljak, asistentica Programa. Ono što je za svaku pohvalu jeste i to što se jedna od korisnica projekta i zaposlila u firmi „Bontex“. „Nama je zadatak da stečeno znanje prenosimo dalje, drugim ženama“, naglasila je Vahida Jašić, liderica neformalne grupe žena iz Kopica i dodala.

Znaćemo cijeniti sve što su nam pružili iz „Medice“ tokom šest mjeseci koliko je trajao program. Velika je to stvar da su instruktorice iz Zenice dolazile u Kopice, jedno od najudaljenijih sela maglajske općine i da smo mogle slušati savjete psihlogoginja, prije svega o oblicima nasilja, kako se postupiti u takvim slučajevima“.Organizovana i izložba radova

Prezentaciji Priručnika prisustvovale su i brojne Maglajke, žene iz političkog, javnog privrednog, kulturnog i vjerskog života koje su se i tokom organizovane izložbe mogle uvjeriti šta su to sve vrijedne žene i djevojke novošeherskog kraja naučile tokom realizacije programa. Inače, svesrdnu pomoć tokom realizaciji programa u Kopicama i to kroz obezbjedjenje prostora, dali su maglajski Medžlis i džematski odbor u ovom naseljenom mjestu.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee''

17.03.2018. | 09:17

Raspisan konkurs za policijskog komesara ZDK 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.