VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Tri Maglajke u konkurenciji za IN nagradu

Datum: 21.11.2017 | 13:53


Broj pregleda: 4004Dodjela godišnjih nagrada za inovativne nastavnike i nastavnice

Centar obrazovnih inicijativa „Step by Step“ Sarajevo prošle godine je, uz podršku donatora i prijatelja, pokrenuo inicijativu za dodjelu godišnje nagrade za inovativne odgajatelje i odgajateljice, nastavnike i nastavnice i stručne sradnike i saradnice u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju. Ovih dana objavljeni su nominovani u pet kategorija, a medju onima koji konkurišu za vrijedna priznanja i nagrade su i Edina Međić, učiteljica u „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“ i Nerminka Pirkić, profesorica u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj.

Učenici snimili dokumentarni film o svojim aktivnostima

Edina Međić u prosvjeti je već 22 godine, a nominacija za IN nagradu joj je samo motivacija više da ostanem se obrazovnju. Ideja koji projekat poslati kao nominaciju rodila se sasvim slučajno, kada je jedan od njenih učenika pitao može li donijeti mobitel u školu. I tako se rodila ideja o snimanju dokumentarng film o njihovim aktivnostima, učili su kako sigurno koristiti internet i proširiti znanje, naučili su puno toga o zanimanjima ljudi, a film su prvi pogledali njihovi roditelji. „Snimali smo naše aktivnosti u učionici, šetnji gradom, u gradskim ustanovama. Učenici su bili novinari i snimatelji i mogu vam reći da su i mene iznenadili svojom snalažljivošću i vještinama koje možda ne očekujete od učenika drugog razreda“, ispričala nam je učiteljica Edina Međić.

Principe mira koristi i u svakodnevnom radu sa učenicima

U školi gdje radi, profesorica Nerminka Pirkić godinama vodi sekciju Obrazovanje za mir, a principe mira ne primjenjuje samo kroz vannastavne aktivnosti nego i kroz svakodnevni rad sa učenicima. Za nagradu je aplicirala projekat „Kultura i običaji naroda i nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine“ koji je u školi realizovan pod motom „Upoznaj sebe i komšiju – pomozi drugu“. „Kroz projekte koje realizujemo trudim se da budu obuhvaćeni svi radnici, nastavnici i učenici škole, Vijeće učenika, jer zadovoljstvo mi je dada smo u prilici da učimo jedni od drugih“, rekla je profesorica Pirkić. Mladim kolegama poručila je da se sa učenicima upuste u avanturu, da istražuju i pokušaju na kreativan način izvoditi nastavu i vannastavne aktivnosti.

Tri Maglajke u konkurenciji za nagrade

Pored Nerminke Pirkić i Edine Međić, među 10 nominovanih u kategoriji Predmetni nastavnici/nastavnice u srednjim školama još je jedna Maglajka - Adrijana Todorović Panjeta, profesorica u Srednjoj poslovnoj-komerijalnoj i trgovačkoj školi u Sarajevu sa Projektom „Noć aranžiranja“. Adrijana je i akademska slikarica i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

20.04.2018. | 15:03

FBiH: Veće cijene goriva zbog promjena na svjetskom tržištu

20.04.2018. | 09:09

KBZ: Besplatni pregledi uz Sedmicu svijesti o tumorima glave i vrata

19.04.2018. | 15:43

Prognoza vremena do kraja aprila 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.