VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Organizovana prva revijalna općinska izložba sitnih životinja (FOTO)

Datum: 06.11.2017 | 12:23


Broj pregleda: 595


FOTO: maglaj.net

Nakon gotovo tri decenije, Udruženje za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Maglaj“, koje je svoj rad obnovilo početkom godine, bilo je organizator prve revijalne općinske izložbe sitnih životinja. Na izložbi se sa svojim ljubimcima: papagajima, kanarincima, zebama, golubovima, ukrasnim kokama, paunovima, fazanima, kunićima i akvarijskim ribicama predstavilo 27 članova udruženja sa ukupno 200 grla. Izložba, koja je organizovana u prostoru „Prve osnovne škole Maglaj“ izazvala je nezapamćeno interesovanje, a samo tokom prvog dana posjetilo ju je blizu 1.000 zainteresovovanih, a djece najviše. Kako je izložba imala i prodajni karakter, nema sumnje da će neki od izložbenih eksponata završiti i u domovima maglajskih mališana. „Sve mi se sviđa, a kornjače najviše“, rekao nam je dječak Harun.

Želja članova Udruženja je da izložba postane tradicionalna

U organizaciju izložbe članovi Udruženja uložili su mnogo truda. „Prva osnovna škola Maglaj“ spremno im je ustupila prostor, a partnersko Udruženje iz Doboja iznajmilo je kaveze. Organizaciju su pomogle i neke lokalne firme kao i općina Maglaj. „Sretan sam što smo nakon gotovo 30 godina organizovali izložbu sitnih životinja. Namjera nam je da ona postane tradcionalna ali u većem prostoru i sa puno više sitnih životinja koje gajimo sa puno ljubavi“, rekao nam je Ishak Hadžišehić, predsjednik Udruženja.

Ivica Gašparević, član Udruženja, predstavio se ukrasnim kokama čijim uzojem se bavi 15 godina. „Počelo je donošenje prvih jaja iz inostranstva, a nešto sam dobio i razmjenom. Redovno posjećujem izložbe u Tešnju, Zenici i Doboju. Trenutno imam oko sedam vrsta koka nosilica i ukrasnih vrsta“, ispričao nam je Gašparević.

Esad Huskić ponosan je na svoje golubove i grlice. „Uzgoj sitnih životinja je moja ljubav iz djetinjstva, dakle gotovo 35 godina. Presretan sam što na izložbi vidim ovoliko djece, jer jedan od naših ciljeva je poticaj mladima da se i sami bave uzgojem i zaštitom sitnih životinja“, dodao je Huskić.

Članovi maglajskog Udruženja osvajaju i nagrade

Na nedavnim izložbama sitnih životinja u Zenici i Prnjavoru članovi Udruženja Zihnija Musaefendić i Sead Delić okitili su se titulama šampiona za svoje golubove.
N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.03.2018. | 13:55

Članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja organizuju edukativna predavanja za najmlađe

17.03.2018. | 10:04

Maglaj: Dodjela stipendija Ministarstva za boračka pitanja ZDK (FOTO)

17.03.2018. | 09:59

U maglajskim srednjim školama organizovana takmičenja ''Spelling Bee'' 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.