VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

FOTO: Oskrnavljeno jedino maglajsko turbe, nepoznati počinioci i pomokrili se u turbetu

Datum: 12.10.2017 | 12:38


Broj pregleda: 2623Pod okriljem noći, nepoznati počinilac ili više njih, oskrnalili su jedino maglajsko turbe, koje se nalazi na desnoj strani rijeke Bosne pored puta za Bijelu Ploču, na mezarju Gornje Tutbe. U samom turbetu su tri kabura, i prema zapisima na kamenim pločama, koje s vremenom nestaju, pisalo je: “Na ovom časnom mjestu leže: Abdulkerim baba Šejh i evlija i njegov sin Šejh Muslihudin efendija i kao i Muslihudinova majka Kadira. Ko ovuda prođe i posjeti turbe, neka za njihovu dušu prouči Fatihu“. Nepoznata osoba ili više njih, kada nije uspjela obiti željezna vrata, pokušala je u turbe ući kroz jedan, a zatim i drugi prozor razbivši mušepke.

O turbetu su se uvijek brinule džematlije Fazli-pašine džamije, čistili ga, donosili svježu vodu i peškire. Posljednjih dvadesetak godina o turbetu brine hadži Nadžib Njemčević, mutevelijia Fazli-pašine džamije. „I ranije se dešavalo da nepoznate osobe obiju vrata i otuđe novac, a uvijek se radilo o malim iznosima. Međutim ovo što se sada dogodilo, nisam nikada vidio, pa mi je izuzetno teško i kao vjerniku i kao čovjeku. Šta reći, čovjek jednostavno nema riječi. Šokiralo me, mogu samo reći“, priča nam ogorčeni hadžija Njemčević.

Još uvijek nepoznati počinioci oštetili su mušepke na prozorima, razbacali prekrivače i peškire, ali ono što je sve šokiralo je to da su se vandali i pomokrili u turbetu. “To je vrhunac ovog groznog čina, neprihvatljivo je normalnom razumu da to može neko učiniti na ovakvom jednom mjestu“, rekao nam je hadžija Nadžib Njemčević i dodao da je slučaj već prijavljen nadležnim u Policijskoj stanici Maglaj od koji se očekuje da otkriju počinioce čina kojeg sve Maglajlije osuđuju, te da se počinioci i adekvatno kazne.

Turbe obnavljano u dva navrata

Kako se turbe nalazi ispod kamenih stijena, uništavala ga je vlaga, pa ga je 1969. godine obnovio hadži Mustafa Jusufbašić, a 2010.godine i Mujo Nalić. Nakon ove posljednje destrukcije, već su obavljni razgovori da se saniraju nastala oštećenja i to sa firmama koje su već bile angažovane na sanaciji turbeta. Kako se očekuje, ti radovi bi trebali početi naredne sedmice.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

24.04.2018. | 14:45

Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku Liješnica-Grohot Maglaj

24.04.2018. | 14:04

Konačna Preliminarna lista studenata za dodjelu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

24.04.2018. | 11:52

EKO pokret donirao sadnice drveća osnovnim i srednjim školama 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.