VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Dugogodišnje prijateljstvo Azura Smajića iz Maglaja i Saše Štetić iz Osijeka

Datum: 10.10.2017 | 15:14


Broj pregleda: 6228


Saša i Azur pored poklonjenog automobila

Nekadašnjem nastavniku poklonio automobil

Nekim prijateljstvima ni godine ni hiljade kilometara nisu prepreka. U Maglaju smo zabilježili priču o jednom takvom prijateljstvu, 40.godišnjici braka i poklonjenom automobilu. Do 90-tih godina, Azur Smajić bio je oficir JNA i predavač u predavač u Vazduhoplovnom školskom centru u Rajlovcu. Kroz pedagoški rad, priča nam, upoznao je na stotine pitomaca, bio im je nastavnik i starješina, ali i roditelj i psiholog. Učio ih je da prije svega budu dobri i odgovorni ljudi. Pamti i Sašu Štetića koji je 1985.godine iz Osijeka došao na školovanje u Sarajevo. „Većina nas koji smo radili s ljudima, pamti neke impresije. Meni je impresija o Saši bila dobra, bio je među osam najboljih učenika u vodu u kojem sam ja bio komandir. Bio je fin mladić“, priča nam Azur. I Saša dobro pamti Smaju, kako su ga pitomci tada zvali. „U tim godinama sa svojim roditeljima sam bio u kontaktu putem telefona ili pisama, a kući se išlo za Novu godinu ili na polugodištu. Smajo je meni zaista kvalitetno nadomjestio roditelje. Njegovi stavovi o životu koje nam je prenosio i koje primjenjujem i danas stvorili su kod mene imunitet na ružne stvari koje se čovjeku dešavaju u životu, kako da se nosiš s njima, a da psihički ne stradaš. I mogu reći da je Smajo od prije 30 godina i danas isti čovjek“, dodaje Saša.

Zahvaljujući društvenim mrežama ponovno uspostavili kontakt

90-te godine razdvojile su im životne puteve, Azur se vratio u rodni Maglaj, Saša u Hrvatsku. Ali, zahvaljujući društvenim mrežama ponovno su uspostavili kontakt. Saša Štetić već četiri godine živi u Švedskoj, ima novi život i novu porodicu. Pozvao je da ga posjeti, baš nekako u vrijeme kada su Azur i supruga Fadila slavili 40 godina braka. „Bilo je i lijepih i teških godina. U posljednjih 20 preživjeli smo rat, rak i poplavu. Ponosan sam na porodicu koju smo stvorili, na sve lijepe godine i uspomene koje vežu Fadilu i mene. Svi koji nas poznaju znaju šta Fadila meni znači, i šta ja značim njoj“, priča nam Azur. „Saša nas je uspio ubijediti da ga posjetimo u Švedskoj, da upoznamo njegovu porodicu. Dobili smo od njega avionske karte, odletjeli za Švedsku ali smo smo vratili automobilom 'Peugeot' koji nam je Saša poklonio. Nikada nisam čuo da je prijatelj prijatelju poklonio automobil, zato je njegov gest veći“, kaže Smajić.

“Poklon ne smatram nečim nesvakidašnjim“

Najsretniji sam kada mogu nekome pomoći i taj poklon ne smatram nečim nesvakidašnjim, nego sasvim normalnim“, kaže nam Saša koji je i razgovor sa nama jako emotivno doživio, sa suzama. „Smajo nije čuo da se ovakve stvari dešavaju, a ja bih rekao nažalost. Dobar dio ljudi zastranio je u taj nesretni materijalizam, koji ne vodi ničemu dobrom. I pored svih kilometara koji nas razdvajaju mi ćemo i dalje njegovati naše prijateljstvo“, rekao nam je Saša Štetić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

24.04.2018. | 14:45

Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku Liješnica-Grohot Maglaj

24.04.2018. | 14:04

Konačna Preliminarna lista studenata za dodjelu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

24.04.2018. | 11:52

EKO pokret donirao sadnice drveća osnovnim i srednjim školama 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.