VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

70 godina Crvenog križa Maglaj: Zahvalnice volonterima, aktivistima i rekorderima u darivanju krvi

Datum: 29.09.2017 | 16:39


Broj pregleda: 1411Nizom prigodnih sadržaja Općinska organizacija Crvenog križa Maglaj obilježila je 70 godina postojanja. Nakon predavanja za učenike maglajskih srednjih škola i akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Novom Šeheru, održana je svečana akademija.

Arhivske građe koja bi govorila o nastanku organizacije u Maglaju u godinama nakon Drugog svjetskog rata i nema, ali je ostalo upamćeno da je prvi sekretar Crvenog križa u našem gradu bio Ibrahim Musaefendić. Kako je rečeno i aktivisti organizacije u Maglaju uvijek su se vodili univerzalnim idejama Crvenog križa a to su humanost, nepristasnost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. „Biti član Crvenog križa znači biti human, nesebičan, pažljiv, odgovoran i spreman pomoći drugom i drugačijem“, naglasila je Aida Hadžić, predsjednica Crvenog križa Maglaj.

Uručene zahvalnice dugogodišnjim volonterima i aktivistima

Prigodnim priznanjima organizacija se zahvalila svim volonterima, dugogodišnjim aktivistima i višestrukim davaocima krvi. Zahvalnice su dobile volonterke Nadja Mehinagić, Meliha Šahbaz, Elvira Alić i Nadira Čamić, te dugogodišnji aktivisti Mehmed Bradarić, Suljo Mehinović, Mirsad Mehinagić, Hazim Ćorić, Velida Delić i Barbara Babić. Nisu zaboravljeni ni rekorderi po učešću u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi: Izet Memišević, Dževad Memišević, Salih Borovčević, Mujo Ibraković i Admir Pračić. Mujo Ibraković je krv dao 140, a Dževad Memišević čak 157 puta.U povodu 70.godišnjice postojanja i rada Crvenog križa Maglaj za učenike srednjih škola bio je raspisan i literarni konkurs na kojem je prvo mjesto osvojila Zerina Čabrić, učenica Gimnazija, drugo mjesto pripalo je učenici Mješovite srednje škole Elmi Mešić, a treće gimnazijalcu Muhamedu Subašiću. Prije same svečane akademije učenici osnovnih i srednjih škola mogli su pratiti pokaznu vježbu iz pružanja prve pomoći te naučiti kako pružiti prvu pomoć unesrećenim prilikom povrede glave, povrijeđenog grudnog koša, otvorenog prijelom, teških rana i opekotina. Vrlo slikovito pokaznu vježbu izveli su volonteri Crvenog križa. Svečarskom ugođaju prigodnim programom doprinijele su i učenice Paralelne osnovne muzičke škole Maglaj.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

24.04.2018. | 14:45

Izvršena primopredaja deminiranog terena na zadatku Liješnica-Grohot Maglaj

24.04.2018. | 14:04

Konačna Preliminarna lista studenata za dodjelu stipendija Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK

24.04.2018. | 11:52

EKO pokret donirao sadnice drveća osnovnim i srednjim školama 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.