VIJESTI - NOVOSTI - NEWS
 

Uskoro asfaltiranje ulice Srebreničkih žrtava rata u Maglaju (FOTO/VIDEO)

Datum: 08.08.2017 | 13:54


Broj pregleda: 4906Nastavak rekonstrukcije ulice uništene u poplavama 2014.godine

Radovi druge faze rekonstrukcije ulice Srebreničkih žrtava rata trebali bi biti okončani početkom septembra. Počelo polaganje tampon-sloja pred asflatiranje koje će uslijediti iduće sedmice. Iako je bilo prekida kada se, izmedju ostalog, sanirao sjeverni ulaz u grad, vršilo izmještanje optičkih kablova i vodovodnih cijevi iz „Natron Hayata“, iz firme „Trgošped“ Kakanj, koja je izvođač radova, poručuju da će se potruditi ispoštovati predviđeni rok za završetak predviđenih poslova.

Za drugu fazu 1,5 miliona KM

Početkom marta počeli su radovi druge faze rekonstrukcije ulice Srebreničkih žrtava rata u dužini od 750 metara. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM. Da se radovi druge faze privode kraju, vidljivo je i na terenu. Na poslovima su kao podizvođači angažovane firme „Porobić“ iz Zavidovića i „El ing“ Maglaj. „U finalnoj smo fazi rekonstrukcije saobraćajnice. Trenutno vršimo tamponiranje trase, a asflatiranje bi trebalo početi najkasnije za sedam dana. Bilo je teško raditi na velikim vrućinama, snalazili smo se nekako, jer rokovi se moraju ispoštovati“, rekao nam je Adis Porobić, vlasnik firme „Porobić“. Kako nam je rekla inženjerka građevine Alma Omanović iz firme “Trgošped” Kakanj, urađena je elektrifikacija dionice, odvodnja oborinskih voda i kanalizacija, očišćeni su postojeći i napravljeni novi propusti, uređen je potok koji se ulijeva u Bosnu sa dodatnim propustom. Završeni su ivičnjaci, a postavljaju se betonske kocke na pješačkoj i biciklističkoj stazi. Nivo saobraćajnice značajno je podignut zbog kote velikih voda. Gdje god se to moglo rađen je nasip, bez kamenog zida, osim na mjestima gdje se to nije mogli učiniti zbog pristupnih puteva prema postojećim objektima. Ovdje je pravljen zaštitni betonski zid visine do 1,1 metar kojem je cilj zaštita od velikih voda a ima ulogu zaštite za bicikliste i pješake.Ulica totalno uništena u poplavama 2014.godine

Inače, rekonstrukcija ulice Srebreničkih žrtava rata, koja je nakon katastrofalnih poplava na više lokacija bila teško prohodna, odvija se u fazama. U prvoj fazi izvršena je rekonstrukcija 920 metara, od gradskog mosta do gradskog stadiona, a poslovi vrijedni oko 1,4 miliona KM takođe su bili povjereni su kakanjskoj firmi “Trgošped”. Radi se o projektu Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije BiH, a sredstva su izdvojena iz kredita Svjetske banke.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.01.2018. | 14:24

Atelje i galerija ''AB'' vas poziva na otvaranje samostalne izložbe kolaža Kristine Ćavar

19.01.2018. | 13:09

Predstavljena strategija borbe protiv korupcije u ZDK

19.01.2018. | 13:06

Nakon mraza, kiše i snijega, do kraja januara stabilno i toplije 
 NAJČITANIJE - 30 DANA
 OPĆINA MAGLAJ
 ZDK
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.