SPORT
 

''Rukomet u srcu'': Turnir će okupiti 800 mladih rukometaša iz šest zemalja (FOTO)

Datum: 20.04.2017 | 15:01


Broj pregleda: 1997Zavidovići, Žepče i Maglaj od 21. do 23.aprila biće domaćini četvrtom po redu Međunarodnom rukometnom turniru „Rukomet u srcu“ za igrače godišta 2000. i 2002.i mlađi. Uoči turnira, u prostorima RK Žepče održana je press konferencija, a o samom turniru govorili su voditelji Haris Galijašević, Darko Andrijević i Ismir Brkić, komesar turnira i EHF delegat Vladimir Jović te predstavnici sve tri škole rukometa Faris Čolaković, Stjepan Keškić i Benjamin Brkić. Organizatori najavljuju da će četvrti po redu turnir biti najkvalitetnije do sada. U tri grada okupiće se blizu 800 učesnika, mladih rukometaša, trenera, službenih osoba.

Ove godine ukupno imamo 20 klubova na turniru, uključujući i tri domaća kluba. Učestvuju zaista kvalitetni timovi iz samog vrha svjetskog rukometa, prije svega Veszprem Telecom iz Mađarske, Vardar Skoplje iz Makedonije, Crvena Zvezda, Dambo Crvenka i Novi Beograd iz Srbije, Urbanscape Loka Škofija Loka i Jeruzalem Ormož iz Slovenije, Metković Hrvatska. Tu su i najbolje škole rukometa iz naše zemlje, prije svega tu je i Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine koja se okuplja na našem turniru, RK Izviđač Ljubuški, RK Sloga Doboj, RK Lokomotiva Brčko, RK Bosna Visoko, ŠR Čelik-Junior Zenica, ŠR Sedmerac Sarajevo, RK Radnički iz Goražda, RK Kozara Mlijekoprodukt“, rekao je Haris Galijašević.Organizaciju turnira, pored sponzora, pomogli su načelnici tri općine, Vlada ZDK na čelu sa premijerom, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te Skupština ZDK. „Što se tiče same logistike i samih sponzora, taj dio ove godine je mnogo bolji nego u prve tri godine. Četvrti po redu turnir „Rukomet u srcu“ je dobio puno razumjevanja, u prvu ruku naši načelnici, gospodin Hašim Mujanović iz Zavidovića, gospodin Mato Zovko iz Žepča i gospodin Mirsad Mahmutagić iz Maglaja. Pored načelnika ove godine novitet je i angažman Vlade Zeničko-Dobojskog kantona na čelu sa premijerom Galijaševićem koja je prepoznala naš rad, i koja nam je pomogla da ovaj turnir i sama organizacija proteknu u jednom jakom lijepom i ugodnom tonu. Moramo spomenuti i ministra za sport i kulturu gospodina Sinanovića a takođe moramo spomenuti i Skupštinu Vlade Zeničko-Dobojskog kantona“, dodao je Darko Andrijević.

Od ove godine, u turnir se uključio se i RK Maglaj. Najveći broj učesnika biće upravo smješten u Maglaju, tako da su svi smještajni kapaciteti popunjeni. „Rukometni klubovi Krivaja i Žepče su započeli jednu jako lijepu rukometnu priču, a mi smo prepoznali volju i želju organizatora da svake godine rade na podizanju kvaliteta samog turnira, tako da smo u razgovorima sa voditeljima turnira donijeli odluku da se uključimo u samu organizaciju turnira. Uključili smo se maksimalno sa voljom i željom da sa svoje strane pomognemo da turnir podignemo na još jedan viši nivo, da gosti koji dolaze u sva tri grada da se osjećaju dobrodošlim, da turnir ojača, te da zaokružimo jednu pozitivnu sportsku priču a ja mislim da je rijetkost u regionu da tri grada budu domaćini jednom ovakvom lijepom projektu“, kazao je novinarima Ismir Brkić.Turnir će suditi devet sudijskih parova, tri para EHF sudija, sudije Premijer lige BiH, te sudijski parovi iz gradova domaćina. Osim suđenja na turniru će biti i delagati, Arijana Vojić, EHF delegat i jedini predstavnik BiH na proteklom evropskom prvenstu u Švedskoj, Haris Bradarić i Darko Andrijević dugogodišnji sportski radnici. „Zbog poboljšanja kvaliteta turnira, turnir će suditi devet sudijskih parova, od koji su tri para EHF sudije sa dugogodišnjim iskustvom na evropskoj sceni, braća Konjičanin, Arnautović-Jović i Praštalo-Todorović. Iza ova tri međunarodna para stoji nekoliko svjetskih i evropskih prvenstava u omladinskim kategorijama. Pored njih tu su i sudije Premijer lige BiH, Božić-Slipac iz Novog Travnika, Grbić-Taletović iz Brčkog i Gradačca. Tu su takođe i sudijski parovi iz gradova domaćina, Širić-Mulahasanović, Kadić-Tursić, Čaušić-Muratović, Murtezanović-Mulabdić“, pojasnio je komesar turnira i EHF delegat Vladimir Jović.

I predstavnici domaćina s nestrpljenjem iščekuju susrete. Stjepan Keškić, član ŠR RK Žepče, Faris Čolaković, član ŠR RK Krivaja Zavidovići i Benjamin Brkić, član ŠR RK Maglaj rekli su da s puno optimizma ulaze u samo takmičenje, sa visokim moralom i željom da se što bolje predstave u susretima sa favorizovanim protivnicima.

Tokom tri dana turnira odigraće se ukupno 67 susreta, od toga 19 koje odlučuju o plasmanu. Pored susreta po grupama, u maglajskoj sportskoj dvorani u nedjelju će od 16, odnosno 17 sati biti odigrani susreti koji odlučuju o poretku u obje kategorije.
Kako je rečeno, Rukometni savez BiH stao iza ovog turnira na kojem će se nakon turnira u Grčkoj ponovno okupiti kadetska reprezentacija BiH. Specijalni gost biće i selektror A reprezentacije Bilal Šuman.


N.Br./maglaj.net
NAJNOVIJE

19.04.2018. | 10:22

RK Izviđač Central osiguranje - RK Maglaj 30:18 (15:11)

16.04.2018. | 14:15

Druga liga FBiH - Centar: Rezultati 22. kola i tabela

16.04.2018. | 13:44

Mališani ŠF ''Sportino Ma'' Maglaj osvojili ''Biser Cup'', nakon što su u finalu savladali sarajevski Željezničar 
 NAJČITANIJE - 30 dana
 AKTUELNE VIJESTI
 FEJS PREPORUKE
 

Copyright 2005-2018 maglaj.net
Design and development by MAGNET Studio d.o.o.
Sva prava zadržava autor stranice.