Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Otvorena manifestacija ''Septembarski dani otpora 92-95'' (FOTO)

img

Da se ne zaboravi!

U Maglaju je na dan kada je počela do tada najžešća agresorska ofanziva otvorena tradicionalna manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“. Tog 21.septembra prije 29 godina hiljade granata ispaljeno je po linijama odbrane, borcima, gradu i njegovim ljudima. U znak sjećanja na sve ratne godine, herojstva boraca prvo 201.brigade, a kasnije 327 „Viteške“ brdske brigade, na odsudno vrijeme kada se branio i odbranio grad, organizuje se ova manifestacija. Nosilac aktivnosti je JOB „Unija veterana“.

Ovogodišnja manifestacija otvorena je na skroman i dostojanstven način, u skladu sa važećim mjerama. Nakon što je talentovana Ena Blitović pjesmom poručila „Samo da rata ne bude“, okupljenim su se obratili Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i Semiz Nalić, u ime boračkih organizacija. „Branili smo ovaj grad i našu BiH na hrabar i častan način. Mi u Maglaju se nemamo čega stiditi“, naglasio je Mahmutagić. Bili su dani kada su mnogi odrasli preko noći, mnogi su zaboravili na mašine u fabrikama i studentske obaveze, rekao je Nalić i nastavio. „Zahvalni smo i svima onima što odgajaju mlađe geeracije koje će sve odbranjeno i stečeno u ratu braniti, sačuvati i očuvati u miru“. Na kraju otvaranja manifestacije položeno je cvijeća na centralno spomen-obilježje šehidima-poginulim borcima i civilnim žrtvama u Parku ljiljana.

Tokom agresije na maglajskom području poginulo je blizu 500 boraca, 550 je ratnih vojnih invalida, život je izgubilo 210 civila od kojih 54 djece mlađe od 18 godina. Maglajlije dobro pamte vrijeme troipogodišnjeg ubijanja i rušenja, da je općina iz rata izašla kao treća po razrušenosti u Bosni i Hercegovini, da su rušene kuće, crkve i džamije, škole i fabrike i da je na maglajskom području palo najviše granata po glavi stanovnika.






N.Br./maglaj.net