Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Svečano obilježen Dan općine Maglaj (FOTO)

img

Povodom 18. septembra - Dana općine Maglaj održana je Svečana akademija i tom prilikom su dodijeljena općinska priznanja.

Na samom početku prisutnima su se obratili dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Aida Bašić i načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Iskoristit ću priliku, da vas kao i svaki put, dakle sve Maglajke i Maglajlije koje žive i rade izvan Maglaja, sve prijatelje Maglaja i one koji vole ovaj grad, a najviše mlade ljude, da daju svoj doprinos u razvoju ovog ambijenta u svakoj oblasti“, kazao je načelnik Mahmutagić.

Sretna sam što sam dio Općinskog vijeća koje ima jasnu razvojnu viziju, visoko postavljene ostvarive ciljeve i konkretne zadatke na čemu radimo od samog početka, a u podršku građana ne sumnjamo. Samo zajednički možemo raditi, djelovati i graditi sigurnu lokalnu zajednicu kako bi svi građani bili sretni i zadovoljni“, istakla je dopredsjedavajuća Bašić.

Ove godine općinsko priznanje „Grb Maglaja“ pripalo je JU Dom zdravlja Maglaj, koja pored svog redovnog i uspješnog rada sa pacijentima, maksimalan napor uložila je tokom pandemije u 2020.godini.  Pravovremenim načinom djelovanja, izlagajući svoje živote i živote svojih porodica, borili su se da sačuvaju svakog pacijenta i pruže neophodnu njegu.

Priznanje „Počasni građanin Maglaja“ pripalo je Ajši i Ademu Mahmutagić, bračnom paru koji iza sebe ima bogatu i prepoznatljivu karijeru. Uz nekolicinu kolega iz Tuzle i Beograda podržali su incijativu i pomogli u osnivanju Fakulteta defektologije u Tuzli. Dobitnici su brojnih priznanja za svoj stručni i naučni rad. Ajša je dobitnica Oktobarske spomen plakete grada Tuzle i Ordena rada sa srebrenim vijencem, vjerovatno prva Maglajka koja je dobila značajna priznanja u drugom gradu. Idejni je tvorac i dugogodišnji koordinator ustanove Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“.

„Plaketa Maglaja“ pripala je kompaniji Nsoft, informatičkoj kompaniji iz Mostara koja je u augustu prošle godine nakon Zagreba, otvorila svoj ured i u Maglaju, te zaposlila pet programera.

Ove godine dodijeljena su dva priznanja „Maglajska lenta“. Prvo priznanje dodijeljeno je posthumno Izudinu ef. Kruški, dugogodišnjem glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice u Maglaju, koji je dao ogroman doprinos u razvoju vjerskog, kulturnog i humanitarnog života Maglaja. Druga „Maglajska lenta“ pripala je Midhatu Smajlagiću, nekadašnjem fudbaleru NK „Natrona“, tuzlanske „Slobode“ i brojnih drugih klubova, koji je dao veliki doprinos u razvoju sporta na području općine Maglaj.

Priznanje „Zahvalnica Maglaja“ pripala je humanitarnoj organizaciji “Borderfree“koju je osnovala Maglajka Vanja Crnojević. Veliki doprinos je dala općini Maglaj u vrijeme pandemije i gdje god se pojavi ponosno predstavlja ovaj grad.

U muzičkom dijelu nastupio je bend Albatrosi, a sa recitacijom se predstavila Lejla Kadušić.

Prije Svečane akademije položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, te na biste narodnih heroja Petra Dokića i Sulejmana Omerovića Cara i prvoborca Ibrišima Obralića.














(maglaj.ba)