Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti JU Centar za socijalni rad: Realizuju projekte pomoći za djecu iz hraniteljskih porodica (FOTO)

img

Samo u prošloj godini Centar za socijalni rad Maglaj realizovao je projekte pomoći vrijedne 40.000 KM. Ovo govori da se ustanova nije zastavila samo na, istina uvijek nedovoljnim sredstvima koje dobija od viših nivoa vlasti, nego su tražili i druge vidove pomoći za svoje štićenike.

Djeci iz hraniteljskih prodica treba dati vjetar u leđa

U ovoj ustanovi posebno su naglasili uspješnu saradnju sa tuzlanskom nevladinom organizacijom „CBC Radost“. Organizacija je u početku donirala školski pribor, lijekove i prehrambene pakete za korisnike Centra, a u posljednje vrijeme pomaže hraniteljskim porodicama. Trenutno je četvero djece u hraniteljskim porodicama. Djevojka koja je od rođenja u hraniteljskoj porodici završila je srednju školu, zaposlila se i sama zasnovaa svoju porodicu. Centar je pomogao da se opremi soba za djevojčicu koja je takođe u hraniteljskoj porodici.



Odlučili smo pomoći i mladiću koji je završio srednju školu i postao zavarivač. Naš projekat pomogli su prijatelji iz Tuzle „CBC Radost“ pa smo ovom mladiću i njegovom hranitelju uručili alat neophodan za rad jednog zavarivača. Mladić je bio vrlo zahvalan vidjelo mu se na licu da je sretan i zadovoljan. Priznao mi je da jedva čeka da zaradim svoje prve pare. Meni, kao socijalnom radniku to puno znači, posebno što se radi o djeci koja su odrasla u hraniteljskim porodicama i nisu imale sreću da odrastu sa svojim biološkim roditeljima. Treba ima samo dati vjetar u leđa i određenu novčanu pomoć da se osamostale. Naši privrednici i lokalna vlast trebali bi da imaju više senzibiliteta prema djeci koja odrastaju u hraniteljskim porodicama posebno u pogledu zašljavanja“, ispričala nam je socijalna radnica Jasmina Hasanić, inače edukatorica za hraniteljske porodice.

TIKA osigurala plastenike

Nastojimo da naše korisnike osposobimo i pomognemo im da žive od svoga rada, a ne samo da im pomaćemo kroz prehrambene pakete i jednokratnu novčanu pomoć. Prošle godine turska TIKA nam je osigurala 9 plastenika od po 100 kvadrata, dobru saradnju imamo sa austrijom NVO „4 Life“ koja osigurava pakete za naše korisnike. Već imamo urađene projekte rekonstrukcije kupatila za tri porodice od koji jedan ima dijete sa posebnim potrebama“, priča nam Aida Hadžić, direktorica JU Centar za socijalni rad i nastavlja.



Za dvije sestre koje su nekoliko godina provele u domu i vratile se svojoj kući nakon što su postale punoljetne, pokušaćemo obnoviti barem sprat da bude uslovan za živote. Školski pribor i ruksake za djecu iz socijalno ugroženih porodica nabavili smo zahvaljujući lokalnim firmama „Zanati“, „Geo put“, „Budo“, „Džino petrol“ i Stomatološkoj ordinaciji „Obralić“. "Natron-Hayat“ osigurao je pakete za djecu sa posebnim potrebama. Resorno federalno ministarstvo nam je odobrilo 4.400 KM za projekta koji se odnose na rodno zasnovano nasilje“.



N.Br./maglaj.net