Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić posjetio Maglaj (FOTO)

img

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica u okviru posjete domovima zdravlja u ZDK posjetili su i Maglaj a cilj posjete je promocija vakcinacije te prenošenje pozitivnih iskustava iz procesa imunizacije koji je u ovom kantonu započeo polovinom marta.

Prema riječima dr Elvira Vehabovića u Maglaju je trenutno aktivno 15 slučajeva zaraze korona virusom a vakcinisano je tek oko 3.300 punoljentih građana, čime se ne može biti zadovoljno. Nažalost, epidemiološka situacija u kantonu se usložnjava i raste broj hospitaliziranih pacijenata u zdravstvenim ustanovama. Trenutno ih je 17 i niko od nije primio vakcinu. Inače, u ZDK je prvu dozu vakcine primilo oko 18 posto, a potpuno je vakcinisano oko 10 posto stanovništva. „Vakcinaciju smo organizirali na 60 vakcinalnih punktova u svim općinama i gradovima. Imamo dane otvorenih vrata gdje građani bez ikakve najave mogu doći i vakcinisati se. Bili smo "pioniri" u vakcinisanju prioritetnih i interesnih grupa, a posljednjih sedmica vakcinišemo zaposlene u privredi. Želimo da vakcinacija bude dostupna svima, tako da od menadžera domova zdravlja tražimo da omoguće vakcinaciju poslije radnog vremena i svaki dan u sedmici“, rekao je dr. Jupić i naglasio da bi veći obuhvat vakcinacije donio popuštanje epidemioloških mjera te vraćanje normalnom načinu života, ali i omogućio uvođenje pravila VPT (vakcinisan-prebolovao-testiran) za ulaske u ugostiteljske objekte, tržne centre, salone, ordinacije i druge objekte, ali i za sportska takmičenja, koncerte i slične javne događaje.

Uputili dopis lokalnim firmama

Kako bi procenat imunizacije bio što veći iz Doma zdravlja su prema firmama uputili dopis sa pitanjem kakav je interes radnika za vakcinacijom. „Spremni smo vakcinaciju za zainteresovane radnike iz lokalnih firmi organizovati tokom vikenda ali i u popodnevnim satuma. Procenat zainteresovanih nije onakav kakav bi mi željeli. Bitno je naglasiti da je osim zdravstvenog, vakcinacija dobra i sa ekonomskog aspekta jer na primjer ukoliko se otkrije na koronu pozitivan radnik, njegov kontak iz firme, ukoliko je vakcinisan, ne mora u izolaciju što je doro za firme“, kazao je dr. Elvir Vehabović, direktor Doma zdravlja Maglaj.





N.Br./maglaj.net