Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priča hadžinice Fahrete Mamić iz Novog Šehera kod Maglaja: Otići na hadž - najljepša odluka!

img

U mojoj porodici otac i majka su nas, desetoro djece, učili kako živjeti u skladu sa vjerom“, ovako svoju priču započinje hadžinica Fahreta Mamić iz Novog Šehera koja je hadž obavila 2018.godine. I sama je na svoju djecu, a sa suprugom ih je izrodila petoro, prenosila tradicionalne vrijednosti života. „Otac mi je bio veliki uzor u svemu, od njega smo naučili puno toga. Bio je strog, ali pravedan“, prisjeća se hadžinica Fahreta.

Student iz Nigerije kao bedel obavio hadž za njenog supruga

Od prije rata, hadžinica Fahreta je imala želju otići na hadž. Suzama je ispraćala sve hadžije koji su odlazili put Meke i Medine, i molila Uzvišenog da joj podari zdravlja da i ona jednog dana bude među njima. Godine su prolazile, došao je rat, izbjeglištvo, povratak u uništenu kuću, život je počinjao ispočetka. Nakon nekoliko godina, kada se život koliko-toliko normalizovao, počela je ponovno da radi na ostvarenju svoje želje. „Suprug je radio, jedna plata, djeca se školovala, živjeli smo skromno. A ja sam imala samo jedan cilj – otići na hadž. Hranila sam i prodavala piliće, tuđe krave muzla, pravila i prodavala sir i kajmak“, priča nam hadžinica Fahreta.



Zajedno sa suprugom Mehmedom trebala je obaviti hadž, ali on je nažalost preselio 2017. godine. Naredne godine hadžinica Fahreta je dočekala ispunjenje svoje velike želje. Njenoj sreći nije bilo kraja kada je u Meki, kako je to tamo običaj, uspjela pronaći studenta iz Nigerije da kao bedel obavi hadž za njenog rahmetli supruga. „Puno mi je srce bilo kada mi se želja ostvarila, ne znam ko je bio sretniji, ja ili moja djeca kada sam im javila“, kaže nam hadžinica Fahreta i nastavlja sa sjećanjima. „Od tolikog naroda nikada nisam vidjela da se neko smrknuo, svima osmijeh i neka dragost na licu, iskazuje ti poštovanje ako te je slučajno malo gurno u prolazu“. Prisjeća se hadžinica boravka na Arefatu, Mini, tavafa oko Kabe, Poslanikove džamije, ne zna ni sama gdje joj je bilo ljepše. Sada joj je želja da dok je živa, očuva hadž. „Hadž se čuva lijepim ponašanjem, a najviše ga kvari ogovaranje i interesovanje za tuđe živote“, poručuje Fahreta. I njena je želja ponovno vidjeti Meku. „Čini mi se da mi je sada još veća želja, sve bih ponovno prošla, svaki korak, svaki namaz ponovno obavila. Ko god osjeti Allahov poziv i ima želju neka ode na hadž, neka puno ne razmišlja, neka ide što prije, dok je čovjek mlađi sve je bolje. Tamo sam vidjela puno mladih, milina ih gledati kao i naše džamije i mladost u njima. Voljela bih makar na Umru otići, samo Bože zdravlja", poručila je hadžinica Fahreta.

Bajramski dani, dani radosti

I za ovaj Kurban-bajram u kući Mamića u Novom Šeheru okupiće se njeni sinovi i kćerke sa svojim porodicama, a hadžinica će ih dočekati tradicionalnom bajramskom sofrom. „Kada se djeca saberu za Bajram to mi je najveće bogatstvo“, kazala nam je hadžinica Fahreta Mamić iz Novog Šehera.



N.Br./maglaj.net